четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Брюксел иска качествени, а не бързи планове за възстановяване

10 от 27-те страни членки на ЕС все още не са ратифицирали решението за увеличаване на националните гаранции в европейския бюджет

Брюксел обяви днес, че качеството на плановете на отделните държави по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС има приоритет пред спазването на срока за предаването им за оценка. Това информира „Дневник“, позовавайки се на изявление на говорител на ЕК.

Преди отделните страни да получат достъп до финансиране по програмата, трябва да представят своите национални планове за възстановяване, които да преминат през задължителна оценка. “Водим интензивен диалог с всички държави членки. Регулацията изисква като основно правило плановете да бъдат изпратени до 30 април, но те са сложна задача и особено във време на пандемия някои държави ще имат нужда от повече време”, заяви говорител на комисията в понеделник.

През миналата седмица вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че заради пандемита не всички държави ще могат навреме да представят своите планове, а по думите на негов говорител от днес, качеството им трябва да е приоритет, което ще позволи на комисията по-бързо да ги оцени и одобри.

По регламент Европейската комисия трябва да оцени проектите на 27-те държави от ЕС до два месеца след предаването на националните проектопланове, а съветът има още един месец да ги одобри.

До момента в ЕК са представени 26 от 27-те проектоплана. Освен навременно предаване на плановете до ЕК другото условие за стартиране на програмата за възстановяване е наионалните парламенти на страните членки да ратифицират решение, с което да позволят увеличаване на националните гаранции в бюджета на ЕС. До момента само 17 страни са ратифицирали това решение. Както е известно страните членки се договориха за рекорден фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиките им от кризата с коронавируса . Европейският комисар по бюджета Йоханес Хан изрази надежда през миналата седмица, ратификациите на решението приключат до юни, и от юли да започне набиране на средства от пазарите за възстановителния пакет.

За да получат достъп до парите, националните власти трябва да предложат проекти, в които поне 37% от средствата се насочат към дейности, свързани с намаляване на СО2 емисиите, а 20% – към цифровизация. За България под формата на безвъзмездни средства и заеми са предвидени до 12 млрд. евро (6.217 млрд. евро грантове и 4.549 млрд. евро заеми) до 2026 г.