петък, септември 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Брюксел предлага на Лондон споразумение за храните като това с Швейцария

По подобие на него ЕС и Великобритания могат да изградят обща ветеринарна зона и да създадат динамичен регулаторен механизъм

Освен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръкаОсвен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръка

Брюксел призова Лондон да обмисли сключването на споразумение за селскостопанската продукция и храните подобно на това, което е сключено със Швейцария, информира euractiv.bg. Целта е да бъде сложен край на скандалите при вноса на колбаси и други храни между Северна Ирландия и Великобритания след излизането на последната от съюза. Напрежението между страните нарасна заради търговските договорености за Северна Ирландия, особено за охладено месо, тъй като отворената граница на провинцията с членката на ЕС Ирландия е единствената сухопътна граница на Великобритания с блока и неговия широк единен пазар.

“За да изградим доверие един към друг, първо трябва да работим заедно и да се въздържаме от изненади“, каза преговарящият по темата заместник председател на ЕК Марош Шефчович , като се позова на едностранното удължаване на гратисните периоди на Великобритания за някои вносни храни в Северна Ирландия.

В отговор бяхме принудени да стартираме процедура за нарушение (съдебен иск). Без задоволителни стъпки от страна на Обединеното кралство за коригиране на тези мерки няма да имаме друг избор, освен да засилим съдебното производство“, добави още преговарящият от страна на Брюксел.

Зa дa cмeĸчи нeгaтивнитe въздeйcтвия от Брекзит и пандемията, Beлиĸoбpитaния oтлoжи cтapтa нa пpoвepĸитe зa внoc нa xpaни дo 1 aпpил, a нa вcичĸи ocтaнaли cтoĸи дo юли. По-късно бе решено да бъдaт зaбaвeни c oщe шecт мeceцa. Toвa oзнaчaвa, чe Лондон щe зaпoчнe дa изиcĸвa oт фиpмитe дa пpeдocтaвят митничecĸи дeĸлapaции зa вcяĸaĸъв внoc oт 1 янyapи 2022 г.

Според Лондон важна част от Брекзит не е обвързана с правилата на ЕС и призова Брюксел да бъде по-малко бюрократичен и по-гъвкав при намирането на решения.“Едва ли забраната за движение на британски колбаси ще навреди за запазването на единния пазар“, коментира британският посланик в ЕС Линдзи Епълби. “Проблемите са много по-тежки от тези, за които Комисията в момента говори и иска решения.“, допълни тя.

Според Шефчович по-дългосрочно решение за избягване на санитарни проверки за селскостопански хранителни продукти, вариращи от живи животни до прясно месо и растителни продукти, може да бъде в съответствие с споразумението, което ЕС има с Швейцария, което премахва почти всички физически проверки и въвежда динамичен регулаторен механизъм и създава обща ветеринарна зона.