вторник, юли 23, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Дъждовете съсипаха пшеницата в Пазарджишко

Хлябът поскъпна с 15-20 стотинки

Цената на пшеницата на борсата е твърде ниска - 280 лв. за тонЦената на пшеницата на борсата е твърде ниска - 280 лв. за тон
8.74ХилядиЧетения

Проливните дни от последните дни съсипаха пшеницата, оплакват се местните зърнопроизводители. По думите им качеството на зърното е влошено. Самата жътва също  беше спряна заради влагата. Пшеничените класове са полегнали и са изкласили.  От няколко дни комбайните пак излизат по нивите, но добивите не са добри.

В момента изкупната цена на хлебната пшеницата е паднала до 280 лева за тон и се очаква да върви надолу. Купувачите вече са започнали да правят компромис с качеството на зърното. Жътвата вървеше добре, преди да завалят проливните дъждове. В началото добивите бяха средно между 450 и 500 кг за декар. Цената също беше добра. Фуражната пшеница вървеше по 280 лева за тон, а хлебната се изкупуваше за 320 лева на тон. Производители таяха надежди дори за повишение на цената, но небето удави надеждите им.

Ниските добиви веднага оказаха влияние и в цената на хляба. Промяната е при всички масово търсени марки и видове самуни. Т.нар. „заводски“, предлагани на филии и пакетирани, до вчера струваха 80 стотинки, но днес вече са 90. При единици от специалните смятани за по-здравословни видове повишението е с 15-20 стотинки.

Поскъпването отново стан ударно и повсеместно, както вече се е случвало в нашия град. Почти всички производители – и местни, и от София, и от Северна България едновременно в един и същи ден с една и съща стъпка са коригирали цените си.

NivaBG.com
Виктор Павлов