събота, февруари 27, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

EK: 11 страни са представили готови планове за възстановяване от кризата с коронавирсуа

Брюксел потвърди, че ключов момент в плановете ще е представяне на точен баланс между инвестиции и реформи

120Четения

11 от страните членки на ЕС са представили готови планове за възстановяване от кризата с коронавируса, става ясноот отговор на говорител на Европейската комисия. Друга част от страните са представили пред Брюксел само отделна част от своите възстановителни планове.  Сред страните изпратили своите планове са България, Португалия,  Гърция, Словения и др. От комисията не дават конкретни примери за отправените критики като не отговарят и на въпроса, дали страната ни е сред държавите членки, чиито планове са били критикувани.

„Комисията продължава интензивен диалог с всички държави-членки относно изготвянето на техните планове за възстановяване и устойчивост, които излагат националните им програми за реформи и инвестиции“ се казва в отговора на говорителя на ЕК. Подготвителната работа според него има за цел улесняване вземането на реални решения във фазата на одобрение. Въпреки че работата върви бързо, от Брюксел признават, че има още доста работа докато се стигне до финализиране на дейността по одобрение на плановете за възстановяване от кризата с коронавируса.

„Ще бъде от ключово значение да се гарантира, че всички планове представят точния баланс между инвестиции и реформи и че те заедно се отнасят до значителна част от препоръките за конкретната държава. Плановете също трябва да определят конкретни и измерими етапи и цели за изплащанията, както и надеждни оценки на разходите.“, се казва още в отговора на говорителя на ЕК.