събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ЕК регистрира троянската луканка като храна с традиционно специфичен вкус

ЕК удобри вписването на троянската луканка като храна с традиционно специфичен вкс, съобщих от агроведомството. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини. Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат. Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България. „Троянска луканка“ е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в гр. Троян. Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 г. е внесъл в България машините за мелене на месо.
По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.