събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Костадинов: Обстановката с посевите в страната е относително критична

Костадин Костадинов НАЗ

Предвид относително топлата зима и липсата на валежи, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов определи ситуацията с посевите в страната като „относително критична“. „Имаме притеснения за посевите. Обикновено годината е с валежи около 400-500 литра дъжд. До момента в цялата страна са около 80-100 литра, на някои места където са паднали повече количества валежи достигат и до 200“, заяви пред Nivabg.com Костадинов. По думите му в Добруджа пшеницата е поникнала още през декември, като там все още посевите се държат благодарение на повърхностните валежи, но на места се наблюдава жълтеене на растенията. Освен липсата на достатъчно влага в почвата причина за това състояние на посевите е и изключително топлото време, което е предпоставка за развитие на болести.

„Знаете, че през миналата година видяхме какво ли не като ливадна пеперуда и други. Сега е перфектната година за подобни вредители. Заради топлата зима ще излезе неизведена борба с тях поради липса на препарати, а през миналата година препаратите които разрешиха, закъсняха с действието си. Сега напролет ще се спасяваме сами заради некомпетентността на органи като БАБХ и комисии по одобрение. Ако искат да се махат тези които не разбират, защото ни тласкат към нерегламентирани действия. В момента говорим за нелегален внос на препарати. Тласкат производителите към подобни действия, граничещи с престъпление.“, допълни още Костадинов.

Той засегна и темата с употребата на глифозата като средство за борба с хоботника, като заяви, че разрешението за страната ни е дадено за използването му при царевицата, докато за Румъния е направено изключение и за борбата с ннего при слънчогледа. „Не вземането на решения от страна на съвета за одобрение на продукти за растителна защита, в който членовете му ги е страх за местенцата им и да избягат от отговорност, прикривайки се зад някой друг граничи с престъпление“,смята Костадинов.