четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експерти прогнозират високи средни добиви в ЕС през новата стопанска година

Ръст с 22% в средните добиви от пшеница се прогнозира за Румъния

В априлския си доклад експертите от Европейската служба за наблюдение на аграрните култури (MARS) прогнозират  високи добиви от основните зърнени и маслодайни култури, информира „Зерно Онлайн”. През втората половина на март в различни региони на ЕС се наблюдаваха неблагоприятни климатични условия за посевите, съпътствани с понижаване на температурите, което възпрепятства посевната кампания при пролетните култури и развитието на есенниците. Въпреки това анализаторите отбелязват, че неблагоприятното време няма да окаже влияние върху средните добиви през новия сезон в ключови производителни региони като Франция, Германия, Полша и Румъния.

Средните добиви при пшеницата се прогнозират на 597 кг от декар, което е с 4,2% над миналогодишния показател и с 2% над  средния петгодишен показател. Най-голямо повишение в средните добиви от пшеница се прогнозира за Румъния от 22% до 480 кг от декар. В основния производител на пшеница- Франция повишението  в средните добиви спрямо миналата година с 5,7% до 738 кг от декар.

Средните добиви при ечемика в ЕС се прогнозират на 503 кг/дка, което е с 2,8% над средния петгодишен показател. Увеличението на средните добиви в отделните страни варира между 0,2% във Великобритания до 6,4% в Германия.

Освен това анализаторите на MARS прогнозират, че средните добиви от рапица в ЕС през 2018/19  година ще се увеличат с 1,5% над миналогодишното ниво до 333 кг/дка. Най-голямо увеличение в средните добиви от рапица се очаква за Румъния (+8,7%).