понеделник, ноември 28, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Експертите на MARS отчитат подходящи условия за развитието на есенниците у нас

Състоянието на посевите е добро със известно забавяне във фенологичното им развитие

Царевица Контролът над плевелите в царевичните посеви може да се осъществи чрез почвено или вегетационно внасяне на хербицидиЦаревица Контролът над плевелите в царевичните посеви може да се осъществи чрез почвено или вегетационно внасяне на хербициди

В своя мартенски отчет експертите на Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури (MARS) отчитат, че почвено-климатичните условия за развитието на есенните култури в страната ни са добри. Според данните им в началото на декември времето у нас е било по-топло от това за сезона с температури с 2 градуса над средните многогодишни стойности, като в северозападните части на страната са били дори с до 4 градуса над нормите. Те са отчели че посевите са излезли от фаза на покой в края на февруари след сравнително топло време.

Валежите в по-голяма част от територията на страната са останали близки до средните за сезона, като само в южната част са били над средните. Експертите отчитат , че посевите са в добро състояние, но въпреки високите температури все още се наблюдава забавяне във фенологичното им развитие. Като причини за изоставане в развитието им се посочват късна сеитба, влажно време или липса на оптимални почвени условия, затруднили работата на терен през октомври.