сряда, май 29, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветватНОВИНИ

Френският опит в създаването на висококачествени и иновативни храни за селскостопански животни, показаха от Тимак Агро

Агрожурналисти от цяла Европа посетиха централата на компанията във френския град Сен Мало

В рамките на посещението ни във Франция в средата на септември, организирано от Европейската мрежа на аграрните журналисти (ENAJ) съвместно с френската гилдия на аграрните журналисти AFAJ посетихме централата на една от най-големите компании в света, специализирана в производството както на органо-минерални торове и биостимулатори на растежа, така и на висококачествени и иновативни храни за животните Тимак Агро Интернешънъл.

Компанията има търговско присъствие в над 75 страни по света, като е изградила уникална мрежа от 42 дъщерни дружества за директен контакт със земеделските производители. Тимак Агро предлага решения оптимално подхранване на растения и животни, както и за оползотворяване на отпадъците.

Технологични решения адаптирани към конкретните проблеми на фермерите

Учените и експертите в компанията работят за повишаване ефективността на хранене на растенията и животните, като непрекъснато осигуряват на фермерите високотехнологични решения, адаптирани към всеки техен проблем. Основният фокус при посещението на агрожурналисти от цяла Европа, което съвпадна с тазгодишното издание на специализираното животновъдно изложение SPACE във френския град Рен, беше храненето на животните. От Тимак Агро ни показаха пътя на трансформиране на минералите в естествени добавки към фуражите за животни.

Като основна суровина за нуждите на изхранване на селскостопанските животни, в Тимак Агро произвеждат фосфат и калциев карбонат. Това позиционира компанията на трето място като доставчик на фосфати в Европа. Сред продуктите на компанията предназначени за животновъдството са и специалните хранителни добавки за фуражите – с 95% съдържание на магнезий и фосфати.

Близо 80% от продукцията на компанията е предназначена за износ.

„Група РУЛИЕ, от която Тимак Агро е част, е специализирана в производството на храни за животните, растенията и хората, и в нея работят близо 10 хил. души в световен мащаб. Създадена е като семейно индустриално предприятие през 1959 година, и днес предлагаме нашите продукти в над 120 страни по света“- заяви Беноа Хименес, Директор Устойчиво развитие на Група Рулие

По думите му, дейността на Тимак Агро е свързана с предлагане на работещи решения на фермерите за подхранване на почвите и растенията, както и изхранването на добитъка, който отглеждат. Компанията е специализирана върху създаване на продукти, базирани на микроорганизмите и минералите.

От самото си създаване консорциумът, част от който е Тимак Агро залага на продуктовата стратегия диверсификация на производството, насочена към предоставянето на решения на земеделските производители, с помощта на които да повишат ефективността на производството си, а с това и на стопанството си.

„Освен прилагането на иновации в производствения ни процес, за нас от важно значение са още две неща: първо суровините които използваме – минерали, калций, магнезии или калий – всички те като продукт на кръговата икономика. Второто е органичният екстракт който се комбинира със суровините за нашата продукция“, добави още той.

Що се отнася до състоянието на пазара на суровини, Беноа Хименес коментира, че с оглед поскъпването им през 2023 година, бизнесът е принуден да се модифицира, за да се нагоди към новите реалности и едновременно с това да запази своята устойчивост.

Домакините ни показаха част от производствените си мощности, които са с историческа стойност за компанията. „Изграждаме и нова част, като идеята ни е да се фокусираме към конкретните нужди и проблеми на фермерите. За целта сме ангажирали различни екипи, които предлагат възможност за избор между различни решения“ казва Силван Плушон, Директор научноизследователска и развойна дейност, в областта на храненето на растенията.

Според него голяма част от животновъдите изпитват сериозни проблеми, тъй като с дейността често могат да окажат негативно влияние си върху заобикалящите ги екосистеми. Ето защо, Тимак Агро предлагат решения, базирани на промяната в състава на храните за животни, така че да се промени и тази тенденция.

„Правим това по химичен и биохимичен път, като променяме съотношението на суровините в храните. (съкращение)

Растенията, животните и рибите се нуждаят от фосфати. Природата обаче не винаги предлага перфектните условия за задоволяване на тези нужди на живите организми –  чрез храната се усвояват 10, 20 или 50% от този елемент. Голяма част от него обаче се изхвърля“, разказва експертът.

Според Силван Плушон, чрез увеличаване процентното усвояване на фосфата в храните на животните, това може да се промени. С решаването на тази задача са се заели екип от специалисти по агроикономика, и учени химици и биохимици. В Световния Иновационен Център (СИЦ) на Група Рулие, тази задача е възложена на екип от 70 специалисти, 30 от които са учени с богат опит и познания в храненето на добитъка, различните видове зърно и протичащи биологични процеси. (съкращение)

Учените работещи в Тимак Агро и СИЦ,  отиват още по-далеч, създавайки нов молекулярен комплекс наречен инофосфат, който вече е регистриран като нова молекула и комбинира в себе си минерални и органични вещества.

„Ние се опитваме да разрешим проблемите на фермерите, създавайки разнообразни храни за животни с богато съдържание на микро- и макроелементи. За целта, първо променяме физическите пропорции в тях – разглеждайки целият процес като своеобразен маратон на приемане на храна от животните и респективно на производство на енергия“, допълва г-н Плушон.

„Третият подход е свързан с доброто състояние на животните, идентично като при хората. Ако човек ежедневно прави физически упражнения, има нужда от по-добра храна и обратното. Така е и при животните“ добавя г-н Плушон. Именно с цел да подобрим качеството на храните, използваме разнообразни вещества и минерали:

„Опитваме се да използваме естествени природни компоненти, които да добавяме към храната на животните, подобно на производителите на козметика, които подобряват състава на продуктите си, за да подсилят въздействието им“, дава пример експертът.

В природата се среща богато разнообразие от молекули, с положително въздействие върху различните стопански растения или животни. Учените и специалистите от Тимак Агро са се заели със задачата, да приложат тези молекули в създаването на различни органични екстракти, В допълнение, синергията между отделните минерали, химическите вещества и биологичните съставки позволява да се стимулира развитието на животните.

Един от източниците използвани за извличане на екстракт на полезни вещества и минерали са водораслите. „Нашите учени са се фокусирали в момента към изнамирането на нови пътища за добиване на фосфор. който в комбинация с различни микроелементи и антиоксиданти да повишава способностите на животните да реагират на различни стресови ситуации в обора“, добавя още експертът.

Създаване на индивидуални решения спрямо нуждите на фермерите:

„Това което правим в Тимак Агро е, да предлагаме на земеделските производители и фермерите продукти с добре комбинирана формулация – микс от различни компоненти. Например, ако имат нужда от определен вид храна с богато съдържание на протеин, или на калций, както и различни комбинации от микроелементи. Създаваме храни за животни с възможно най-ефективната формулация, с която да адаптираме продуктите спрямо нуждите на фермерите и животните, които отглеждат“, продължава експертът. За целта, от компанията си сътрудничат по съвместни проекти с учени от едни от най-реномираните университети по света, като нидерландския Университет Вагенинген и най-известния специализиран университет в Бразилия. (съкращение)

 

Що се отнася до приложението на нанотехнологиите, Силван Плушон коментира, че използването им при създаването на формулациите на отделните храни е забранено. Употребата им обаче що се отнася до това с тяхна помощ по-лесно да се диагностицира кога и от какви специфични храни имат дадените животни става все по-актуална. И от Тимак Агро са в търсене на все повече партньори с които да разработват съвместни проекти, чрез които да търсят по-голямо приложение на нанотехнологиите точно в този аспект.

 

Мартин Иванов