четвъртък, август 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Горските победиха корояда

Смолянска област бе най-пострадала от нападенията

3 685 дка с иглолистни и широколистни гори засегнати от пожари през това лято3 685 дка с иглолистни и широколистни гори засегнати от пожари през това лято
3.15ХилядиЧетения
NivaBG.com

Горските служители  спечелиха тригодишна битка с корояда. Това стана ясно на брифинг в Смолян,на който те представиха резултатите от работата си срещу вредителите и за усвояването на падналата дървесина от бедствия в последните години.
Смолянска област бе най-пострадала от нападенията на корояда, развил се в огромните количества паднали дървета от няколко бедствия с тежък сняг и силен вятър от март 2015 г. досега.

“След множество усилия на Министерството на земеделието, на политическо и експертно ниво, на Агенция по горите, Лесозащитна станция, частни фирми, научна общност, лесовъдите и кооперациите от областта можем да говорим за разрешаване на проблема с корояда. Изказвам голямата си благодарност към всички тях, защото положиха неимоверни усилия за решаване на този проблем”, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

Шефът на на Южно Централно държавно предприятие инж. Ботьо Арабаджиев отчете, че на територията на цялото предприятие са възложени за добив общо 3 082 325 куб. м, или 96% от инвентаризираната реално усвоима пострадала дървесина, а териториалните поделения от област Смолян са възложили за добив 99% от инвентаризираната пострадала дървесина, или 1 115 028 куб. м. Количествата дървесина до разликата от 100% ще бъдат предоставени на местното население за дърва за огрев.

До края на годината на 100% ще бъде добита и падналата дървесина от ветровал гора в Смолянско. С извършеното намаление на продажната цена от 5 на 3 лева, а после на 1 лев се възбуди интересът на местното население, дори някои хора си добиха дърва за огрев за 2-3 години напред, което е по-добре, отколкото тази дървесина да се похаби, заяви още шефът на ЮЦДП. Според Арабаджиев над 85% от гората вече се е възобновила.

NivaBG.com
Виктор Павлов