четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Градушка като орех съсипа реколтата на фермерите

Очакват министър Бозуков за описване на щетите

Днес фермери от Пловдивско очакват министър Бозуков на посещение,за да се опишат щетите по реколтата им. През уикенда градушка с ледени зърна, колкото орех удари Белозем.

За първи път виждам подобно нещо, досега не бях свидетел на такава градушка и толкова дълго време. Коли със счупени прозорци, наводнение на главния път и закъсали коли и бусове, покривите, разбити керемиди, колекторите  посевите…, каза кметът на селото в община Раковски Виолета Петрова. Заради изгорял кабел е прекъснато и електрозахранване на къща в селото, като хората в нея са останали без ток цяла нощ.

Подобно е било и положението в село Шишманци, както и в Раковски.

В  Ръжево Конаре в община Калояново е унищожена напълно и земеделската продукция в селото, съобщи кметът на селото Димитър Гинов.

Изстреляни 82 ракети, но за около час, между 19 и 20 часа е имало забрана  и така голяма клетка над Ръжево Конаре е останала необработена, уточниха от  командния пункт на Изпълнителна агенция  “Борба с градушките” в Голям Чардак. Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова са ни затворили нас, каза Георги Михайлов от регионалната дирекция.

На този етап не е ясно каква е била причината за налагането на временна забрана за изстрелване на противоградови ракети във въздушното пространство.

Фермерите от цялата област публикуваха снимки от пораженията.

 

Виктор Павлов