събота, юни 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Инфлация от 12% на потребителските цени у нас прогнозира ЕК

Инфлация от 12% на потребителските цени и свивне на потреблението у нас прогнозира ЕК

Цената на зърното ще падаЦената на зърното ще пада

Инфлация на потребителските цени от 12% и свиване на потреблението през тази година прогнозира ЕК днес в публикуван доклад посветен на икономиките на страните членки на ЕС, информира „Дневник“. В резултат на това потреблението ще се свие с 66%. Експертите прогнозират двойно по-малък ръст на икономиката на страната – 2,1% спрямо 4,2% през миналата година. За 2023 година се прогнозира увеличение на БВП от 3,1%.

От ЕК очакват инфлацията на горивата и енергията да започне да намалява през втората половина на годината, като през 2023 година да намалее до 5%. През 2023 г. не е изключено да има и т.нар. отрицателна инфлация при горивата, тъй като тогава ще се усети с известно забавяне ефектът от поевтиняване на петрола и газа по света.
По отношение на безработицата се прогнозира стабилизирането и на нива на малко над 5% и забавяне на динамиката в заетостта.

Според доклада на ЕК не се очаква бърза интеграция на бежанците от Украйна на пазара на труда у нас, като по официални данни работоспособни сред тях са около 60 хил. души, но се очаква те да окажат влияние върху увеличеното търсене на стоки услуги и настаняване.