вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Явор Гечев: Стопаните трябва да се възползват от потенциала на новите технологии

Текат разговори с МОСВ за тълкуването на това какво е биомаса

Земеделските производители е необходимо да се възползват от потенциала на новите технологии. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев при откриването на 29-тото издание на изложението „Селското стопанство и всичко за него“, което се провежда в гр. Добрич. Той уточни, че те са основен фактор в разгръщането и по-доброто развитие на българското земеделие.

„Приложението на високите технологии – дигитализация и цифровизация в областта на земеделието чрез новата Обща селскостопанска политика ще намира все по-голямo разпространение“, отбеляза Явор Гечев в рамките на дискусия на тема „Цифрова Европа и дигитализация в селското стопанство“, която е част от програмата на  тазгодишното издание на Добричкия панаир. Основните теми на дебата бяха „Цифрова трансформация на българско земеделие и селските райони“ и „Европейският зелен пакт и селското стопанство“.

„Моето лично убеждение е, че трябва да има балансирано редуване на Ноу-Тил (No-till) технологии, включително с редуване на интегрирана растителна защита, добър сеитбооборот, зелено заораване, зелено торене, което не само ще запази почвата, но и ще я обогати“, заяви Явор Гечев по време на дискусията. Той подчерта още, че трябва да има баланс между икономиката, екологията и социалния елемент, за да се постигне максимална устойчивост на сектора в бъдеще.

По време на посещението си в Добрич, аграрният заместник-министър Гечев коментира пред журналисти, че очакванията за тазгодишната реколта от зърно е тя да бъде богата, като същевременно цените на пазара ще се запазят добри за производителите. „Предстои кампанията по прибирането на реколтата да приключи, след което ще отчетем реалния добив в зърнения сектор“, добави още той. На въпрос за вероятността от поскъпване на цената на хляба, заместник-министър Гечев посочи, че най-слабо влияние върху нея има суровината, сред факторите, от които тя се определя са – работната заплата, цената на тока, газа и други. „Това са пазарни отношения, на които ние няма как да влияем“, изтъкна още той.

Заместник-министър Гечев съобщи също и, че Министерството на земеделието, храните и горите е в активна дискусия с Министерство на околната среда и водите по отношение на промяна на тълкованието за биомаса. „Ние смятаме, че има достатъчно нормативни документи, които дават основание вътрешната биомаса на ниво стопанство да не бъде определяно като отпадък. През новия програмен период, който ще влезе в сила от 2023 г., управлението на отпадъци от селското стопанство ще бъде един от приоритети в сектора към който ще бъде насочен значителен финансов ресурс“, каза Явор Гечев.

Тази година изложението се провежда в периода 25-28 август и представя специализирана едрогабаритна, малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, прикачени и навесни селскостопански машини, семена и препарати за растителна защита. Във  форума участват над 40 изложителя, като за първи път има и арменски био производители на храни.

По-късно заместник-министър Гечев проведе работна среща с експерти от Областната служба „Земеделие“ в града, на която се обсъдиха актуални теми в сектора.

Виктор Павлов