понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

John deere гледа с песимизъм на пазара на техника

Концернът отчита двуцифрен спад на печалбите в отделните сегменти

Един от най-големите производители на земеделска техника John Deere публикува резултатите си за второто тримесечие на годината като намали прогнозите си за очакваните печалби, съобщава специализираният портал agrarheute.com.

Негативно на пазара на техника се отразяват ниските цени на земеделските култури, несигурността и песимистичните настроения на фермерите, които все повече предпочитат да задържат средствата си, вместо да инвестират в машини.

Подобна ситуация на пазара на земеделска техника се отразява дори на големи компании като John Deere, която за втори пореден път намали своите прогнози за годишните си печалби. Според последните им оценки печалбата на компанията в края на годината се очаква да достигне до 7 млрд. долара, вместо прогнозираните по-рано 7,5 или дори 7,7 млрд. долара. В различните сегменти се очаква спад в печалбите до 33%

При големите машини и техниката за прецизно земеделие за второто тримесечие на годината се отчита спад в оборота с 16% като печалбата е достигнала до 1,6 млрд. долара, което е с 24% по-малко в сравнение с година по-рано.

При компактната техника и техниката за почвообработка печалбата през разглеждания период е достигнала до 572 млн. долара, което е с 33% под нивото им през второто тримесечие на миналата година.

При строителната и горска техника на годишна основа е отчетен спад в печалбите на компанията с 20 процента до 668 млн. долара.

В изявление на компанията се казва, че резултатите и за второто тримесечие на годината са отражение на глобалните промени в аграрния сектор, но въпреки тежката ситуация на пазара, тя ще продължи да инвестира в иновативни технологии.