петък, април 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Какво агнешко и на каква цена ще ядем за Великден?

След седмица католиците у нас посрещат Великден, а за православието големият християнски празник тази година се пада на 5 май.

По традиция за Великден на трапезата ни присъства агнешко месо. Повече от месец преди празника, проверяваме колко струва агнешкото и каква е прогнозата на производителите за цените тази година.

„Към момента отглеждаме 1700 овце-майки. Още толкова агнета имаме“, обяснява фермерът Здравко Узунов в село Езерово.
Според него реално търсене на агнешко месо все още няма – само запитвания дали имат агнета и какви са количествата.

„Цената на едро е 10 лв., а на дребно – 12 лв. на килограм живо тегло. Цената от фермата до магазина не скача двойно, но е нормално кланицата и магазините да си слагат някаква надценка“, обясни още той.

Здравко Узунов смята, че е нормално фермерите да продават агнетата си на цените от миналата година, въпреки че има инфлация. Имало обаче облекчение откъм цените на фуражите, което било вид компенсация, съобщава бтв.
Румънските овцевъди започнаха да правят калкулации на цената на великденските агнета през 2024 г. Тази година празникът се пада в неделя, 5 май, а надеждите на животновъдите са насочени към постигането на минимална продажна цена, пише Agrointel.
В групи, създадени във Фейсбук, овцевъдите в Румъния обсъждат уеднаквяване на минималната цена, за да могат да гарантират възнаграждение на труда си.

Виктор Павлов