неделя, януари 19, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Без категория

Липсващите милиарди заради Брекзит поставят под натиск бюджета на ЕС

Идната седмица ще стане ясно как може да се компенсира финансовия недостиг

80% от стопанствата с ниски доходи си разпределят едва 25% от субсидиите по директните плащания80% от стопанствата с ниски доходи си разпределят едва 25% от субсидиите по директните плащания
1.29ХилядиЧетения
NivaBG.com

Наближаващият Брекзит, а заедно с него и отварящата се финансова дупка, поставят европейския бюджет под все по-голям натиск, пише специализираният портал topagrar.com . Идната седмица се очаква ръководителите на страните членки на ЕС да хвърлят по-голяма светлина около новата многогодишна финансова рамка до 2027 година. Така например за да не се стигне до нови съкращения на парите за земеделие и кохезионните фондове, Германия ще трябва да поеме основната тежест, и да внася повече средства в общата каса. Това каза в сряда пред представители на медии настоящият комисар по бюджета Гюнтер Йотингер. Той каза в Брюксел още, че е готов да проведе нови разговори с правителството в Берлин през следващата седмица, като излизането на Великобритания от Общността и формирането на многогодишната финансова рамка се очаква да са основна тема по време на срещата на върха между лидерите на страните членки на ЕС. Управляващите партии в Голямата коалиция ХДС/ХСС и ГСДП вече се обявиха срещу ново намаляване на парите за земеделие. „Ако разговарям с представителите на страните, които са срещу намаляване на средствата за кохезионните фондове, както и с онези от тях, които пледират за повече пари за наука,дигитализация,защита на границите или Африка, тогава мисля, че сметките ни не биха излезли”,каза Йотингер.

Сега предложеният бюджет за следващия период на многогодишната финансова рамка се разделя на три стълба. Първите два  са включени традиционни сфери на финансиране като земеделие и кохезионни фондове, като съкращенията на парите за тях за сега са определени на 5 и 7%. Третият стълб са така наречените „модерни” политики като научни изследвания,младеж,дигитализация,Африка и миграция, за които  ЕС се ангажира за по-голямо финансиране.

84 млрд. евро дупка в бюджета след Брекзит, показват последните сметки

Според Йотингер излизането на Великобритания ще създаде дупка в бюджета за следващия период на многогодишната финансова рамка от общо 84 млрд. евро, 12 млрд. евро от които още за 2021 година. За да се стигне до  още по-голямо намаляване на парите за земеделие и кохезия, съгласие трябва да постигнат основните нетни платци в общата каса- Германия и Нидерландия, а Финландия да покаже по-голяма готовност за приемане на по-големи съкращения от досега определените.

Тук обаче до сега липсва консенсус между  Съвета на ЕС,ЕК и Европейския парламент. Очаква се последния да излезе с резолюция за увеличаване на вноските на страните членки от сегашните 1,1%  от БВП на 1,3% от 2021 година. Комисията от своя страна предлага минимално увеличение на вноската до 1,14% от БВП. Новоизбраната шефка на ЕК Урсула фон дер Лаен вече заяви, че ще работи за модернизация на бюджета на ЕС, като според нея постигането на една от  основните цели –Европа без въглища до 2050 г”, не би било възможно без да се повишат вноските на страните членки, и без заделянето на повече средства от националните бюджети.

NivaBG.com