петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Национална отговорност, а не европротекционизъм поискаха на протеста

В случай че исканията им не бъдат изпълнени, животновъди и оранжерийни производители обещаха нов протест

 

По време на организирания днес протест, започнал пред земеделското министерство, и прехвърлил се по-късно пред министерския съвет, парламента и правителството протестиращи животновъди и оранжерийни производители призоваха политиците без значение от окраската и интересите им, да започнат да провеждат национално отговорна политика, а не да са поклонници на европротекционизма.

Основните гласове на протеста Димитър Зоров, съпредседател на съюза на говедовъдите и Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди неколкократно пред протестиращите поставиха условие в рамките на една седмица да бъдат изпълнени основните им искания, а те са да паднат таваните по-украинската помощ, да се върнат ставките за обвързана подкрепа на миналогодишните нива и да си получат незабавно парите, които неколкократно определиха като компенсаторни.

Ако не си получат парите, цените в магазините скачат с 50%

„Ако се изпълнят исканията ни, това ще позволи да не се вдигнат цените на продуктите ни в магазините. Виждате че разходите сега се вдигат и ако мислите че 80 стотинки е достойна цена, питайте хората тук. Един литър мляко трябва да струва най-малко 1,50 лева. Това е невъзможно. Ако не си получим парите с които да запазим работните места, цените в магазините ще се вдигнат с 50%“ заяви Димитър Зоров.

Според него през тази година засадените площи с оранжерийни зеленчуци и плодове не надминават и 200 декара, докато в Гърция са били засадени 650 хил. декара. „Защо смятате че хората си колят животните, защото този бизнес е много перспективен ли?“, попита реторично той и предложи ако искат хората в сградата на земеделското министерство да се занимават с животновъдство да излязат и фермерите ще им ги дадат.

Политиците следват принципа „Разделяй и владей“

Зоров отрече да има разделение между малки и големи. „Ставките у нас са не на стопанство а на глава животно и на хектар. И политиците ни вече 15 години не разбират това. Не може например с храна за пет животни да нахраниш 25“, каза още Зоров.

Оставката на министъра на земеделието, поискана от протестиращите според него е само краен механизъм. „Зад тези 91 фирми има 20 хил работещи, и за тях отива само 9% от бюджета по украинската помощ, но генерират 50% от продукцията при млякото и 96% като цяло. Всичко е демагогия на политиците, които действат на принципа „Разделяй и владей“, добави Зоров.

„Решени сме до край да си защитим интересите. Проблемите ни назряват от години. Политиците трябва да се усетят, че трябва да работят в интерес на производителите и потребителите“, заяви и Бойко Синапов.

По-късно пред протестиращите излезе зам. министър Александър Йоцев, който с изказването си предизвика гнева на протестиращите като каза, че в парламента Мария Степанчева е нарекла фермерите „паразити“.

Между 40 и 80 млн. евро от парите за земеделие могат да се върнат неусвоени

 

Според Венелин Георгиев, председател на една от организациите на оранжерийните производители, министър Кирил Вътев е изкупил земите от три села в Софийско, като ги е обезлюдил.

„Откакто съм в това производство , от министерството не са направили една крачка да дойдат да говорим. Работниците ни ги взеха в Западна Европа. Аз не искам да ги спирам защото имат семейства. Като се върнат отиват на борсата и земеделието ни изчезва. Ние не искаме вие да отивате в Европа а тя да ни помогне. Така както го правят във Франция, където кмета дава парите на нашите хора през работодателите“, обрисува ситуацията той.

Според него в резултат на политиката на земеделското министерство между 40 и 80 млн. евро ще бъдат върнати като неусвоени, защото тя е така направена, че да не може да се кандидатства от определени ферми.

След успокояване на протестиращите, шествие се отправи към така наречения триъгълник на властта. Там пред протестиращите излезе зам. председателя на земеделската комисия Росен Костурков, който с изказването си също не се понрави на протестиращите.

„Не мисля, че това е начинът да решим проблемите ви. Разбираме, че в българското земеделие има много проблеми. Правителството прави всичко възможно да намали ефекта от това което се случва в Украйна, таванът за помощта е вдигнат с възможното като парите ще бъдат изплатени до средата на декември. За мен българското земеделие е в колапс, и всички трябва да направи нещо за да го извадим оттам иначе ще ядем чужди храни“ заяви Костурков.

Според Зоров тези 30 хил евро няма да стигнат за нищо, защото това са пари които могат да покрият разходите за газ на оранжериите за шест дни, или да нахранят животните за пет дни.