събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоЗърнопроизводствоЗърнопроизводствоРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна ЗащитаТОРЕНЕТорове и препаратиФунгициди

Семинар на Синджента с водещите производители на РАПИЦА

Акцент на срещата беше Топрекс – единственият фунгицид и растежен регулатор

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

На 16 юни в Трявна, фирма Синджента проведе семинар с водещите производители на рапица в България. Бeше представено богатото портфолио, което фирмата предлага при рапица. То обхваща високодобивни, адаптивни хибриди, торове за листно подхранване и пълен набор от продукти за растителна защита.

Акцентирано беше върху продуктът Топрекс – единственият фунгицид и растежен регулатор едновременно, който има листно и почвено действие. При сухи условия активното вещество  остава за известно време в почвата и при паднал в последствие дъжд се реактивира. Прилага се есента и/или през пролетта. Основните предимства на Топрекс са, че има отличен ефект върху Фома,  стимулира корена и ограничава растежа на стъблото, повишава зимоустойчивостта, синхронизира цъфтежа и зреенето на шушулките, стимулира образуването на повече разклонения, намалява риска от полягане.

При хибридите сеизтъкна фактът, че имат изключително висок добивен потенциал, адаптивни са към различните райони на отглеждане и са толерантни към основните болести. В ранният сегмент Синджента позиционира НК Техник, който осигурява оптимален резултат и при неблагоприятни условия. От средно – ранните хибриди ясно се отличават НК Октанс, който отлично съчетава висок потенциал и адаптивност и НК Каравел, добре познат с доказалото се през годините мото „Винаги сред най-добрите“.

В частта отделена за листните торове бяха представени Вуксал Бор и Вуксал Сяра. Вуксал Бор подобрява устойчивостта срещу стрес, увеличава масленото съдържание, спомага за образуването на повече семена при рапицата (по-пълни шушулки) и осигурява поемането на фосфор през листата при неблагоприятни условия. С Вуксал Сяра се подобрява усвояването на азотните торове, внесени с основното торене, а микроелементите подпомагат протичането на основни процеси в растението.

От фирмата припомниха, че и тази година технологията в рапица предлагана от Синджента, може да бъде намерена в дистрибуторската мрежа под формата на по-рентабилни пакетни предложения.

Валентин Паун (Портфолио мениджър за Югоизточна Европа) запозна присъстващите с позицията на Синджента относно ИМИ – технологията в рапица. Фирма Синджента подкрепя внедряването и използването на ИМИ – технологията САМО в слънчоглед и житни. Причина за това е програмата за управление на резистентност към ALS (acetolactatesynthase) инхибиторите в ротацията на културите.Установено е, че рискът от развитие на резистентност (поява на устойчиви плевели и самосевки рапица) е средно висок за Югоизточна Европа. Причина за това са кратките ротации и използването на ALSинхибитори (хербициди с активни вещества от групите на имидазолините, сулфонилуреите и др.) във всички култури. Затова единствена възможност за прекъсване на цикъла от ALSинхибиторив ротацията е неизползването им в рапица. Друга голямаопасностиндикирана вече в основнитедържавипроизводителки на рапицавЕвропа, както и в България е появата на самосевки рапицаустойчиви на ALS инхибитори.Представени бяха примери как самосевките от ИМИ рапица в следващи култури не се контролират от хербициди на база сулфонилуреи (в житни) или на база имазамокс (в слънчоглед).

В последвалите дискусии бяха обсъдени специфични за различните райони казуси, като земеделците имаха възможност да се възползват от знанията и богатият опит на специалистите от Синджента.

Като единствена мултинационална фирма в България, която предлага комплексен подход при отглеждане на рапица в страната Синджента и през този сезон ще подкрепи земеделските производители, като им предложи разнообразно и изчерпателно портфолио съчетано с професионални съвети за постигане на по-висок добив с по-добро качество.

Вашият коментар