петък, май 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Парламентът обеща максимални обезщетения заради чумата

Стопаните, които ще бъдат овъзмездени, ще вземат средно по 327 лв

3.75ХилядиЧетения
NivaBG.com

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви,че обезщетенията за фермерите ще са в максималните размери и ще бъдат изплатени във възможно най-кратки срокове между седмица и 10 дни.

„Ако не се предприемат действия, ще попаднем в забрана от ЕК, ограничаваща по-късно износа от територията на страната и търговския стокообмен“, обясни Цветанов след след като председателският съвет в Народното събрание изслуша на извънредно заседание Оперативния щаб за борба с инфекцията.
след като председателският съвет в Народното събрание изслуша на извънредно заседание Оперативния щаб за борба с инфекцията.
До момента са направени над 400 проби, взети са над 6000. Днес в първите две населени места ще бъдат получени компенсации за умъртвените животни. За овца и коза, които не са под селекционен контрол, минималната сума е 190 лв. на единица животно, а за тези под селекционен контрол – размерът е не по-малък от 250 лв.
„Днес стопаните, които ще бъдат овъзмездени, ще вземат средно по 327 лв.”, информира Румен Порожанов. Обезщетението за самите животни е адекватно, подчерта министърът. Ще се изготвят и протоколи за форсмажор, които ще дадат възможност на стопаните да получат съответните компенсации по закон.
70% от обезщетенията, които държавата ще плати, може да бъдат възстановени от ЕК, у нас вече са нейни представители, които да се запознаят с действията на българските власти, обясни Цветан Цветанов. Дадена е и препоръка да се включат по-активно кметовете на общини, да се протоколира цялата информация, с която се запознават местните власти и населението.
„Такава чума не е имало досега в Европа. Може би сме направили грешки, включително в комуникацията, не можахме да убедим всички навреме“, коментира вътрешният министър Валентин Радев.
NivaBG.com
Виктор Павлов