вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Планира се проверките на терен на биопроизводителите да се извършва веднъж на две години

ЕС няма да е готова с регламента за биоземделието до края на годината

ПродуктитеПродуктите

извършват веднъж на две години след влизането в сила на новия регламент за биоземеделие. Сега извършваните ежегодни проверки ще се запазят, но ще се извършват дистанционно. Това са някои от промените в правилата за биопроизводството, които все още са в процес на обсъждания, стана ясно по време на започналия днес Европейски биоконгрес. Повечето от участниците по време на първия ден на форума изразиха скептицизма си че ЕС ще е готова с новия регламент за биопроизводството до края на годината. Според плановете на Брюксел той трябва да влезе в сила от 2021 година.

. Участниците в дискусията изразиха мненията си, че хармонизирането на законодателствата трябва да продължи, като се вземат в предвид регионалните и климатични особености. Освен това разпоредбите за биоземеделие трябва така да се разработят, че да се търси гъвкавост по отношение сигурността и контрола на биопроизводството, като се върви към намаляване на разходите особено на малките биопроизводители по отношение на сертифицирането.

Предстои и приемането на нови дефиниции на неразрешените за използване от биопроизводителите препарати.

Планира се правилата за биопроизводство в бъдеще да не се копират едновременно във всички страни членки на ЕС, като всяка от тях ще дава свои предложения за правила в рамките на дискусиите по проекта за новия регламент за биопроизводителите. „Ако искаме да обединим правилата за всички, касаещи контрола и съдържанието на опасни вещества в биопродуктите, трябва да премахнем дискриминационния контрол по отношение на трети страни“, каза Мишел Ренар.

Според него е нужно да има ясни правила по отношение на сертифицирането и ориентиране към практичността, като се предлага върху сертифициращите органи да не се оказва финансов натиск. Експертите в бранша продължават да дискутират около процеса на опростяване на сертифицирането и контрола на биопроизводителите. Очаква се новото законодателство да повиши отговорността на занимаващите се с биоземеделие.

По думите му е важно да се засили контрола върху използването на подобрители на вкуса в биохраните, и е нужен прелом в цялата преработвателна индустрия, която да се основава на доверието на потребителите. Хармонизирането на контрола пък ще позволи да се прекрати практиката на двойни стандарти.