петък, септември 18, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

По време на чума: Заклахме 20% от домашните свине

Засега заболяването е пощадило само Америка и Австралия

1.62ХилядиЧетения

През първите 8 месеца на годината светът е загубил 130 млн. домашни прасета, или над 17% от цялото поголовие, заради разпространението на африканската чума по свинете /АЧС/, изчислиха от Асоциацията на свиневъдите в Украйна. България също е силно засегната от разпространението на АЧС, а загубите при поголовието от домашни свине надхвърлят средните за света. Общо 2155 души от Пловдивско, които заклаха доброволно животните си, бяха компенсирани, пише Марица.БГ.

Наскоро министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви, че 20% от домашно отглежданите прасета у нас са унищожени като част от мерките за борба с болестта.
АЧС върлува вече цяло десетилетие, но разпространението <210> се ускори силно след август 2018 г., когато бяха регистрирани първите огнища в Китай, като тенденцията се запазва и през тази година. Засега заболяването е пощадило само американския континент и Австралия, като от 2016 г. досега е регистрирано в 54 държави по целия свят, сочат данни на Световната здравна организация.

Първите случаи бяха открити в Африка, но най-големи загуби АЧС нанесе в Азия. От министерството на селското стопанство на Китай обявиха за свиване на поголовието от свине с 32,2% през юли на годишна база, а във Виетнам, където болестта бе открита през февруари тази година, вече са унищожени над 4,5 млн. прасета, за да бъде предотвратено разпространението <210>.

От украинската свиневъдна асоциация пресмятат, че от унищожените 130 млн. свине заради АЧС можеха да бъдат получени 19 млн. тона месо. Такова количество е в състояние да покрие средното годишно потребление от този вид месо на 1 млрд. души на планетата.

NivaBG.com
Виктор Павлов