събота, септември 19, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

В Добрич започват проверки за скрити прасета

Движението от свинекоплексите към кланиците продължава да се осъществява с уведомления до ОДБХ

1.18ХилядиЧетения

В Добрич и областта започват масираните проверки за скрити прасета в стопанствата от типа „заден двор“. Това съобщи д-р Галина Апостолова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в града. „През изминалия период в нашата област няма подадени сигнали за болни животни и инциденти със свине. Продължават проверките по сигурността в големите животновъдни обекти, както и проверки в стопанствата от типа „заден двор“ за наличие на скрити прасета”, каза тя по време на заседанието на Областната епизоотична комисия в Добрич, съобщава Добрич онлайн.
По думи на експерта движението от свинекоплексите към кланиците продължава да се осъществява с уведомления до ОДБХ и с тяхното одобрение. „От всяка производствена единица се изпращат проби, с протоколите от тези проби животните заминават за клане. Без тях не пътуват”, заяви д-р Апостолова. Кланиците също подлежат на денонощни проверки от представители на ОДБХ, независимо дали има клане, или не.

„Проверките по индустриалните ферми бяха миналата седмица, на някои от тях бяха издадени предписания за дребни неща, иначе те си имат изградени дезинфекционни площадки, огради и електропастири. В Генерал Тошево, по дърветата около комплексите бяха окачени ампули с химическо вещество, което прогонва животните”, съобщи тя.

„Към момента не са открити скрити прасета в стопанствата от тип „заден двор”, но тази седмица проверките ще са по масирани”, каза в заключение главният инспектор от ОДБХ д-р Галина Апостолова.

NivaBG.com
Виктор Павлов