събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Пореден опит да се криминализира вносът на забранени пестициди

Втори опит да се криминализира вносът на забранени препарати за растителна защита (ПРЗ) ще бъде направен в рамките на година и половина. След като през 2021 г. предложението на тогавашния агроминистър Десислава Танева потъна в архивите, сегашният министър на земеделието в оставка Иван Иванов ще внесе старото законодателно предложение с нова дата.

„Съгласно правилника за работа на Народното събрание имаме право да внесем повторно това законодателно предложение. В момента се чака становище от Министерството на правосъдието, но то се бави повече от година“, коментира Иванов.

 

Заместникът му Иван Христанов заяви, че има натиск за внос на забранени препарати за растителна защита. Според него тези химикали до голяма степен заместват официалните одобрени препарати заради доста по-ниските си цени.

Миналата година криминализирането на вноса на забранени ПРЗ бе заложено в промените в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. В проектозакона бяха заложени драконовски санкции за нарушителите. За пренасяне през границите на България на неразрешени и фалшиви ПРЗ бе предвидено наказание до 4 години лишаване от свобода и глоба между 2 и 4 хил. лв., когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред. Лишаване от свобода и глоба очакваха и тези, които прилагат или допуснат използването на неразрешени продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция.

Най-често забранени ПРЗ влизат у нас от Турция, но не всички се хващат на границата. При последния удар в средата на юли 2022 г. на митнически пункт Лесово бяха открити и конфискувани 485 кг контрабандни препарати. Недекларираните инсектициди бяха намерени при три отделни митнически проверки на превозни средства с българска регистрация, влизащи в страната от Турция.

В багажното отделение на едната кола имало 380 пакета по 1 кг от инсектицида Mosplate 20 SP („Моспилан“) с обща стойност близо 100 000 лева. Други 15 кг контрабанден препарат за растителна защита били открити от митническите служители в пътнически микробус, също с българска регистрация. Превозното средство е пристигнало на МП Лесово на 08.07.2022 г. на път от Турция за България. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митничарите открили под задната седалка 15 пакета по 1 кг от препарата EFFORE 20 SP. Установено било, че контрабандният инсектицид бил собственост на шофьора на микробуса – български гражданин.

На 09.07.2022 г. още 90 кг контрабанден инсектицид в пакети по 1 кг и с надписи Ferbis no-Fly 20SP бил открит в кабината на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в България от Турция  Срещу шофьора, български гражданин с инициали Ф.Ф., както и срещу другите двама са съставени актове за установеното административно нарушение.

За периода  януари-юни 2022 г. общо 6766.2 л и 1200.6 кг забранени препарати за растителна защита са задържани от служителите на Агенция „Митници“.

 

Виктор Павлов