сряда, септември 20, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Четири нови сорта домати показаха от ИЗК Марица“ в деня на отворените врати

Децата най-много се радваха на доматите

В рамките на открит ден, на 30 юли учени и селекционери от ИЗК „Марица“ показаха четири нови и непознати за широката общественост сорта домати, които се очаква да излязат на пазара през 2024 година след като преминат успешни изпитания в ИАСАС. „Два от сортовете „Дара“ и „Сияние“- единият с червени а другият с розови плодове са с много едри плодове Другите два сорта са чери домати също с два цвята плодове“, сподели пред представители на медиите директорът на института проф. д-р Даниела Ганчева.


Домати сорт „Дара“ са подходящи за отглеждане и на открито, и в оранжерии

„Доматите от типа чери са по-устойчиви на агроклиматичните условия, докато другите два сорта са малко по-чувствителни. Въпреки това техният произход е от местни популации, и те са добре адаптирани към нашите условия“, добави проф. Ганева.

Новите сортове в момента се намират в процес на изпитване за първа година в ИАСАС , като при добри резултати, селекционерите имат готовност да предложат на земеделските производители семена от тези сортове през 2024 година. Добивите при тези сортове според нея са сравнително високи- между 5,5 и 6 тона при отглеждане на открито до 7 тона в оранжерии. Сортовете са много подходящи за отглеждане в полиетеленови оранжерии.

Любопитен факт е, че за създаването на нови сортове чери домати се използват диви български видове, които чрез разпадни поколения и оплод стават основа на нови сортове домати.

Благодарение и на сътрудничеството си с Центъра по растителна и системна биология, учените от института вече могат да получават по-комплексна картина от данни за фенотипа и метаболомиката на отделните сортове, което позволява на селекционерите да търсят най-добрите комбинативни способности и да създават и F1 хибриди.

Част от проявите бяха организираните дегустации на различни сортове домати и специална презентация посветена на историята на домата, за налагането му като плод принос има и страната ни, тъй като през далечната 1932 година академик . Христо Даскалов е създал първият в света хибрид, с което дава тласък на индустриалното производство на доматите въобще в Европа. Именно заради този принос, сега съвместно с Испания и Италия, другите две страни със запазено място в европейската история на доматите, България е част от интересен международен проект наречен „Гражданска наука“, чиято цел е да създаде идеалния сорт домат.  За целта след специална селекция на обикновени граждани и професионални градинари са раздадени образци от четири сортови линии домати, които те да отгледат и оценят по различни критерии. Включените в общия проект сортове български домати са сорт чери домати „Аля“, сорт консервни домати „Пауталия“, линия 69 и „Розово сърце“. Към момента проектът се намира във фаза на оценка на най-вкусния плод, като подобни открити дни, на които ще бъдат оценявани и българските сортове домати ще се проведат в Испания и Италия.