вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Порожанов : Вноските на страните в бюджета на ЕС ще се вдигнат с 10%

Общността ще трябва да покрие финансова дупка от около 18 млрд. евро годишно след 2020 г.

Вноските на отделните страни членки в общия бюджет на ЕС ще се увеличат с 10%, стана ясно от думите на аграрния министър Румен Порожанов по БНТ. „Темата за сближаването на субсидиите е доста сложна, защото се пречупва през многогодишната финансова рамка, като очакванията са за намаление във финансирането заради недостига на средства”, заяви  Порожанов. Освен Брекзит европейският бюджет  според него ще бъде натоварен с допълнителни разходи за политики като миграция и сигурност, които не са планирани в настоящия програмен период.

Така ЕС ще наложи страните от ЕС да покрият финансова рамка от 18 млрд. евро годишно след 2020 година, което ще наложи увеличението на вноските в общата каса. „България, Франция и Германия подкрепят подобна политика, която ще даде възможност на различните политики да не пострадат съществено от съкращения във финансирането”, каза още аграрният министър. Разпределението на средствата по ОСП след 2020 година ще стане възможно след определяне на цялостния финансов пакет. Той припомни, че подобна политика се подкрепя от всички по-големи страни членки, които са и нетни донори в бюджета на Общността.

В исторически план според него най-добре подпомогнатите със субсидии страни са Малта, Кипър, Гърция, а френските и германски фермери взимат субсидии,около средните нива за ЕС, докато у  нас субсидиите са малко под средните.