понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Правителството отпуска 1 млрд. и 100 млн. лева за зърно и фуражи

Получаваме сигнали за картелизиране и спекулиране с цените, заяви финансовият министър

Ако говорим за пшеница, в България има около 3 млн. тона пшеница, а около 300 хиляди тона от тях в резерва. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет. „Правителството взе решение да се закупи 1 млн. и 100 хиляди тона – проблеми със складовите бази няма, има за 14 млн. пшеница. Новата реколта, която е в размерите на 7-8 млн. тона, спокойно може да бъде прибрана“, посочи той, цитиран.

Парите са отпуснати към Министерството на земеделието, те могат да пристъпят за закупуване на пшеница, която не е само за хляб, но и целите за фуражи. Има отпуснати средства за слънчоглед и за царевица, така че да се подсигури не само хлебните продукти, но и да се подсигурят фуражите за животновъдството. Общата отпусната сума е 1 млрд. и 100 млн. лева, коментира още Василев.

По думите му, производствата за зърна са субсидирани и от гражданите на България, и с европейски средства.

След заседанието на Министерския съвет вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пък подчерта, че цена от 5 лева за литър олио по магазините е спекула.

„Производствената цена на литър олио е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата“, допълни тя.

Твърдението от днес, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините за вдигането на цените, е неоснователна. В България в момента имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за четири години и половина производство на олио. Няма липса на суровина“, подчерта Нинова.

„Това, което забелязваме последните дни, е, че собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове, фабрики в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, тъй като в момента в Европа и света има недостиг“, допълни тя.

Министърът на икономиката заяви, че ролята на правителството в този момент е да помогне, като спре спекулата.

Виктор Павлов