сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Празник на смокинята си направиха във Ветрен дол

Над 100 тона е ежегодно произведената продукция в селото

Пети пореден “Фестивал на смокинята” се проведе в пазарджишкото село Ветрен дол.

Идеята за тази вече утвърдена традиция e на кмета на селото Димитър Христосков, който реализира мероприятието с изключителното съдействие на председателят на местното читалище “Култура-1910” Йордан Кондупишев.

“Факт е, че в нашето село се отглежда рядко срещания екологично чист и много полезен за здравето плод – смокиня”, коментира кметът Митко Христосков.

Той допълни, че ежегодно произведената продукция от смокини във Ветрен дол е от порядъка на над 100 тона, които местните хора реализират на пазара на дребно, а също така и посредством изкупвателни пунктове в селото.
Ветрен дол е едно от малкото населени места в България, където вирее смокинята.
Географското положение и климата благоприятстват това.
Едновременно с „Фестивала на смокинята” се проведе и конкурс за най-добра смокинова ракия и най-добър сладкиш от смокини. Специална комисия дегустира произведенията, а призьорите в двете надпревари бяха наградени от кметът на Ветрен дол с парични награди.
Поздрав към всички присъстващи от името на организаторите поднесе председателя на НЧ “Култура-1910” Йордан Кондупишев.
Кметът на селото Димитър Христосков също приветства жителите и гостите на Ветрен дол.

Сред гостите на мероприятието бяха кметът на Септември Марин Рачев, народният представител Даниела Малешкова, зам.-кметът на общината инж. Явор Митев, представители на управленския екип на администрацията, кметове на кметства, общински съветници.

За доброто настроение на присъстващите пък се погрижиха над десетки самодейци от състави в населени места от Септемврийско и областта.

NivaBG.com
Виктор Павлов