понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Производители прогнозират поскъпване на разсада

Ръст в средните добиви от домати отчете статистикатаРъст в средните добиви от домати отчете статистиката

повечето области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други основни зеленчуци прогнозират поскъпване през тази година, съобщава БТА. Като причини посочват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които ползват за отопление на оранжериите, както и на горивата за превоза до пазара.

В опит за запазят клиентите си и да реализират цялата продукция, част от производителите планират да задържат цените на миналогодишното ниво, въпреки повишаването на разходите. „Не смеем да вдигаме цените, тъй като така натоварваме и без това притиснатите стопани“, коментира собственикът на оранжерия в Минерални бани, Хасковско Иван Тончев.

Някои стопани предпочитат сами да подготвят разсада като заделят семена от продукцията си. „Много е трудно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора покрай теб, които да ти помагат, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска много грижи. През два часа трябва да си в оранжерията. Ако е топло, трябва да го отвиеш, ако е студено, трябва да го завиеш“, разказа за БТА Елка Лунгова от русенското село Ряхово.

Въпреки очакваното поскъпване на разсада, има и оптимисти за отражението му върху шопската салата. „Краставиците, доматите и чушките няма да „вдигнат“ цената на шопската салата през лятото, защото там факторите са олиото и сиренето“, прогнозира за БТА градинарят Йончо Нейков от горнооряховското село Поликраище.

В Пернишко, където традиционно много от хората отглеждат разсад в домашни условия, цената му няма да бъде повишена. Това прогнозира Симеон Рангелов – производител със собствена оранжерия в Радомир. Според него към момента се забелязва поскъпване при семената – с между 20 и 30 процента.
Рангелов смята да задържи цените на разсадите си на миналогодишните им стойности, когато кофичка домати е струвала един лев, кофичка краставици – 80 стотинки, а корен пипер – 20 стотинки. Рангелов коментира, че въпреки инфлацията, няма да увеличава цените си и ще работи на по-ниска печалба. Той разчита, че така ще задържи клиентите си.