неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Промяната спечели битка с дървената мафия в Ихтиманско

Пластини с уникален идентификационен номер ще се ползват за маркиране на дървесинатаПластини с уникален идентификационен номер ще се ползват за маркиране на дървесината

Благодарение на медийни разследвания и упоритата работа на горските служители със съдействието на ИАГ в Ихтиманско беше нанесен удар върху дървената мафия, съобщава депутатът Александър Дунчев. В района на селата Боерица и Ръжена са разкрити стотици отсечени дървета и е задържан ТИР с незаконно отсечена дървесина.

Нарушенията са хванати от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) след съвместно разследване и граждански сигнали. Под „дървена мафия“ според Дунчев се разбира фирма-монополист на дърводобива в дадена община, черпеща силата си от политическите си връзки и на местно ниво. В Ихтиманско ГЕРБ са управляващи с втори мандат, но по-назад скрити се намират ДПС. До 2021 г. търговете за дърводобив се печелиха предимно от тази фирма, без наддаване, само с политически натиск върху горското стопанство.

След парламентарен въпрос на ПП, последният такъв нагласен търг от 2021 г. осигуряващ милиони левове скрита печалба в полза на тази фирма чрез дългосрочен договор за 6 000 м3/г., бе отменен на 22.03.2022 г. от директора на ЮЗДП. „Пак под наш натиск 01.03.2022 г. търговете вече са 100% електронни, което ограничи значително шансовете за договорки между фирмите и бум – скандал!! Местният монополист се наложи да участва в реални търгове с реално наддаване с реална конкуренция, като плати жестока цена на последните 5 търга, за да запази монопола“, пише още Дунчев.

Той припомня, че през 2017 година заради силните си политически връзки от въпросната фима са успели да постигнат уволнение не само на служителите, констатирали тогава нарушения извършени от монополиста, но и шефа на РДГ София.