събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Птичи грип при крави млечни констатираха в САЩ

По Схемата за поддържане на производството на краве мляко в икономически уязвими ферми - 220 лв. (112По Схемата за поддържане на производството на краве мляко в икономически уязвими ферми - 220 лв. (112

Заразените животни се характеризират със намален апетит и млеконадой

 

Мляко от крави в щатите Тексас и Канзас е дало положителен резултат за птичи грип, информира БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес. От ведомството, отговарящо за здравеопазването на животните в Тексас, потвърдиха, че е открит грипният вирус  тип А H5N1, за който от десетилетия е известно, че предизвиква епидемии сред птиците и понякога заразява хора

Вирусът засяга по-възрастните млечни крави в тези щати, както и в Ню Мексико. Болните животни дават по-малко мляко, намалява и апетитът им.

Заразата е констатирана седмица след като властите в Минесота обявиха, че кози във ферма, в която е имало огнище на птичи грип сред домашните птици, са диагностицирани с вируса. Смята се, че тогава за първи път птичи грип е открит при селскостопански животни, различни от птици, в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Федералните власти обявиха, че проведените изследвания при говедата не са открили промени във вируса, които биха довели до по-лесното му разпространение сред хората.

Млекопроизводителите в Тексас за пръв път се притесниха преди три седмици, когато животните започнаха да боледуват от „мистериозна болест по млечните крави“, както беше определена от официалните власти, каза Сид Милър, представител на земеделското ведомство на щата Тексас. Производството на мляко рязко спада, а кравите стават летаргични и не се хранят добре.

От млекопреработвателните предприятия се изисква да доставят само мляко от здрави животни, а това от болните да се пренасочва или унищожава.

Пастьоризацията също убива вируси и други бактерии, а тя е задължителна за млякото, продавано при търговията между различните американски щати, казват от ведомството, цитирано от Асошиейтед прес.

Щатските ветеринарни власти започват разследване, което включва тестове за птичи грип. На базата на получените резултати се смята, че кравите са се заразили с вируса от болни диви птици.

Експертите твърдят, че добитъкът се възстановява от инфекцията за седем до десет дни. Това е по-различно от огнищата при домашните птици, при които се налага избиване на стадата, за да се ликвидира вирусът.

Досега изглежда, че вирусът е заразил около 10 процента от млечните крави в засегнатите стада, казва Майкъл Пейн, ветеринарен лекар и експерт по биосигурност в Калифорнийския университет в Дейвис.