четвъртък, август 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Само 4% от парите от ОСП след 2020 година ще отидат към младите фермери

Повече средства за осъществяване смяната на поколенията в селското стопанство искат младите фермери на Европа

761Четения
NivaBG.com

Едва 4% от средствата за земеделие през новия седемгодишен период на ОСП се планира да отидат към младите фермери, пише topagra.com. Европейското представителство на организацията на младите фермери пледира пред депутати от ЕП за повече средства, които да подпомогнат смяната на поколенията както и ясно дефиниране на понятия като „млад фермер” и „активен земеделски производител”  що се отнася до директните плащания.

Младите и начинаещи в селското стопанство имат необходимост от по-силна финансова подкрепа от аграрния бюджет на Общността за осигуряване на финансова сигурност и за осъществяване смяната на поколенията в земеделието.  Това се казва в специално писмо, изпратено до ЕП от Европейската организация на младите фермери. „Повече средства за процеса на смяна на поколенията и подпомагане на професионалното обучение  на начинаещи земеделски производители, така че земеделието да стане по-атрактивно, това трябва да е целта на новата ОСП”, подчерта председателят на организацията  Ян Маес, която представлява близо 2 млн. млади фермери от цяла Европа.

От организацията на младите фермери се отнасят критично и към  направените предложения за условия които според младите фермери не е най-добрият начин да се насърчават младежите да се насочат към работа в селското стопанство и да се вдъхновяват земеделските производители да опазват околната среда и да се борят срещу климатичните промени.  „Всички агроекологични мерки трябва да са насочени към възнаграждаване на онези фермери, които са амбицирани  да провеждат една екологично съобразена политика в своите стопанства”, подчерта още Маес.

 

NivaBG.com