петък, май 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро календарАгро календар

Състоянието на посевите във Франция най-лошо от четири години насам

В САЩ също се притесняват от щети върху посевите в ключови региони заради суша

Към края на февруари делът на посевите с мека пшеница във Франция намиращи се в добро и отлично състояние е 85%, съобщава UkrAgroConsult, позовавайки се на данни на FranceAgriMer. Това е най-слабото ниво за последните четири години, За сравнение за аналогичния период  на миналата година 93% от посевите са били в добро и отлично състояние. Анализаторите отбелязват, че 78% от  реколта 2018 година се намира в добро състояние, а 7% в отлично. През миналата година съотношението е било 63% и 30%.

Въпреки това експертите са на мнение, че е рано да се правят изводи за това, каква ще е реколтата като качество и количество през тази година, тъй като критичните месеци за формиране на добивите още не са настъпили. За реколта 2018/19 година френските фермери увеличиха незначително с 0,1% площите с мека пшеница до 4,96 млн. ха. .

Междувременно влошаване на състоянието на посевите със зимна пшеница се наблюдава и в ключеви производствени региони на САЩ. Според експертите на USDA причина за това е продължителното засушаване. В Канзас например само 12% от посевите се оценяват на добро и отлично състояние при 43% за аналогичния период на 2017 г, а в Оклахома- едва 4% спрямо 43% за миналата година, като там 89% от територията на щата е обхваната от засушаването.

 

NivaBG.com