понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Сателитните проверки продължават и през 2021 г.

Правилата ще се прилагат със задна дата, за да обхванат контролите от началото на годината

Сателитните проверки продължават и през 2021 г. Това стана ясно след като  Европейската комисия удължи действието на правилата, които дават гъвкавост за извършване на проверките. Целта е да бъде облекчена административната тежест на националните разплащателни агенции и те да се адаптират по-добре към условията на пандемия, като същевременно осигурят необходимия контрол на подкрепата от Общата селскостопанска политика.

Правилата позволяват да се заменят посещенията във ферми с използване на алтернативни източници на данни, включително нови технологии като сателитни изображения или географски снимки. Мярката осигурява възможност да се осъществяват надеждни проверки, като същевременно свежда до минимум физическите контакти между фермери и инспектори. Освен това правилата включват гъвкавост по отношение на изискванията за време за проверки. Това позволява на държавите-членки да отложат проверките на място, докато ограниченията за движение и срещи лице в лице бъдат премахнати.

Правилата предвиждат също така намаляване на броя на физическите проверки на място, свързани с директните плащания и развитието на селските райони, инвестициите за развитие на селските райони и пазарните мерки за плодове, зеленчуци, вино зехтин и пчеларство.

Правилата ще се прилагат със задна дата, за да обхванат контролите от началото на 2021 г.

Виктор Павлов