понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Румънските фермери очакват до 10 млн. тона пшеница

Разширяването на обработваемите площи и благоприятните условия ще позволят да се възстанови баланса

По време на вегетацията житните култури се нападат от редица болести и неприятелиПо време на вегетацията житните култури се нападат от редица болести и неприятели

През тази година румънските фермери очакват да съберат между 8,5 и 10 млн. тона пшеница, информира UkrAgroConsult. През миналата година реколтата от пшеница в страната достигна до едва 6,4 млн. тона, което бе с 38% под нивото от предходната 2019 година. В момента зърнопроизводителите в страната разширяват обработваемите площи, което съчетано с благоприятните климатични условия би трябвало да допринесе за възстановяване на добивите, а с това и на баланса до обичайните нива.

„Експортният потенциал на страната може да достигне до около 5,7 млн. тона пшеница, докато вътрешното потребление се колебае между 2,5 и 3 млн. тона“, заявява неназован източник, цитиран от украинската медия. Според Румънския метеорологически институт запасите от влага в почвата на дълбочина до един метър трябва да се запазят на удовлетворително ниво до близки до пределните в по-големи части на страната. Правителството на страната все още не е публикувало своите прогнози за новата реколта от пшеница. Както е известно Румъния е сред най-големите износители на пшеница в рамките на ЕС, а заедно с Франция и Русия са основни играчи на близкоизточните пазари и в частност на египетските търгове.