събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоРАСТЕНИЕВЪДСТВОСъвети

Най-актуално за полските култури през пролет 2017 г.

Новият фунгицид ЧЕРОКИ за контрол на икономически най-важните болести в житни култури

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Новият фунгицид ЧЕРОКИ за контрол на икономически най-важните болести в житни култури, се очертава като много актуално и солидно предложение от Синджента. ЧЕРОКИ е уникална комбинация от три активни вещества и различни механизми на действие – представлява отлична синергия между два триазола и нитрил, което дава множество предимства за земеделските производители, които търсят категоричен контрол на най-важните болести в житни култури. ЧЕРОКИ има контактно, предпазно, антиспорулантно, двойно системно, лечебно и изкореняващо действие. Комбинацията от активни вещества в ЧЕРОКИ осигурява защита отвътре и отвън на културното растение, защитава и новия прираст и действа и с газова фаза.

Активните вещества в ЧЕРОКИ се допълват отлично – контактното действие предотвратява и спира развитието на спорите попаднали върху културното растение и по-този начин предотвратява проникването на болестта вътре в растението. Това дава възможност енергията на културното растение да бъде насочена към реализиране на добивния му потенциал.Двойно системното действие осигурява от една страна изключително широкоспектърна защита, от друга бързо инициално действие за стопиране на проникналите преди третирането болести и от трета – достатъчно последействие за защита от бъдещи „нападения“.Едновременно с това формулацията е суспензионна емулсия с WeatherStik технология, което гарантира отлично прилепване и бързо проникване на активните вещества и много висока устойчивост на отмиване от дъжд.

ЧЕРОКИ има две дози и широк прозорец на приложение – 133мл/дка и 200мл/дка, от братене до края на цъфтеж в пшеницата (до начало на цъфтеж в ечемика). Има отлична смесимост с хербициди и силно се препоръчва за третиране във фаза братене за осигуряване на чист старт на културата без болести или на ранното им стопиране и изкореняване. Има и други интересни „бонуси“, които ЧЕРОКИ носи за културата, освен вече споменатите широкоспектърно действие иняколко нива на защита, и това са: действие и с газова фаза и антистресово физиологично действие върху културното растение. В този смисъл Синджента осигурява една солидна и високо надеждна фунгицидна програма за пшеница, която обхваща:

1/ третиране във фаза братене с ЧЕРОКИ (133мл/дка, ранно и превантивно; по-висока доза се препоръчва, ако се цели защита при очакван силен натиск от болести или мощно изкореняващо действие);

2/ третиране във фаза флагов лист с АМИСТАР ЕКСТРА – 70мл/дка за широкоспектърна защита от болести плюс икономически значим зелен физиологичен ефект;

3/ ако се налага защита на класа от болести – МАГНЕЛО вдоза 100 мл/дка. Защо Синджента препоръчват именно тази програма? Поискахме кратък отговор от Николай Грамчев, Мениджър кампании Царевица и Житни култури, който отговори много еднозначно: „ЧЕРОКИ и АМИСТАР ЕКСТРА са основните продукти във фунгицидна програма, с която е регистриран Световен рекорд по добив на зърно от пшеница. И двата продукта са флагмани на Синджента във Франция, Великобритания, Унгария и други европейски страни и дават висока добавена стойност и отлична възвръщаемост на земеделските производители.“

Разбира се има и други атрактивни предложение от Синджента в царевица и житни култури за пролетта на 2017 година:

  • Познатата и ефективна в пшеница фунгициднатехнология (приложението на Артеа във фаза братене и Амистар Екстра във фаза флагов лист), вече събрана в промоционален пакет 25 л. + 35 л. с изключително атрактивна цена – технология за широкоспектърен контрол на болести в пшеница от братене до начало на изкласяване, която е подходяща при по-ниска интензивност на отглеждане;
  • Втори промоционален пакет за контрол едновременно на плевели и болести във фаза братене на житните култури: Аксиал Едно 10 л. + 5 л. Артеа – технологията се отличава с широк прозорец на приложение, категоричен контрол на широк спектър от болести и смесено заплевеляване – до вретенене на дивия овес до края на братене на културата; и предлага сигурност и селективност в пшеница и ечемик на много много атрактивна цена;
  • Изключително атрактивен като технология и цена промоционален пакет в царевица: семена Царевица + безплатен хербицид за 25% от площта– пакетът е уникален (10 торби царевица + 5 литра безплатен КАМИКС), защото включва високопродуктивни хибриди царевица на Синджента + безплатен селективен широкоспектърен почвен хербицид КАМИКС, за отличен старт на културата без плевели. Промоционалният пакет включва само определени водещи хибриди на Синджента от ФАО 300/400 и един от ФАО 500; всички хибриди, включени в промоцията с безплатен КАМИКС,са подходящи за ранна сеитба при 5-7оС, а списъкът предлага както хибриди за зърно (доказалите се Улисес, Иридиум, Термо и най-новата генетика Зефир)така и такива, които са подходящи както за зърно така и за силаж (доказалите се Октавиус, Сенко и най-новата генетика Креон). Сам по себе си КАМИКС се доказа през последните години като високо ефективен, високо селективен и гъвкав почвен хербицид за контрол на плевелите без значение в коя фаза е културата.

Новости от Синджента има и в слънчогледа – през 2017 г. Синджента обогати търговската си листа в хибриди слънчоглед както с нови хибриди, така и с нови продукти за растителна защита.Хибридите, които се предлагат на българския пазар, са адаптирани за условията на страната, като това ги прави водещи по добивен потенциал и масленост.

При Клиърфйлд® хибридите новото предложение е СИ Диамантис, хибрид с ненадминат добивен потенциал, подходящ за различни почвено климатични условия. Характерна за СИ Диамантис е неговата толерантност към стресови условия, която го определя като хибрид подходящ за отглеждане в цялата страна.

При Клиърфйлд®Плюс хибридите освен познатите вече СИ Бакарди CLP и СИ Неостар CLP, Синджента ще предлага и СИ Академи CLP – хибрид със стабилен добивен потенциал, толерантен на засушаване и стресови условия.

В групата на  Експрес® хибридите Синджента и през тази година ще предлага Сумико НТС и Субаро НТС.

Във фокуса на компанията ще е утвърдилият се при конвенционалните хибриди СИ Аризона. СИ Аризона има висок добивен потенциал и маслено съдържание (до 52%). СИ Аризона се отличава и със своята пластичност по отношение на условията на средата и се представя блестящо в цяла България.

В допълнение към отличната си генетика Синджента предлага и завършени Програми за растителна защита, адаптирани за всички технологии в слънчоглед. Технологията включва почвения хербицид Гардоприм®плюс Голд за чист старт на културата, вегетационния хербицид Фузилад®форте за контрол на житни плевели и балур от коренища, както и Листего® при Клиърфйлд хибриди срещу всички раси на Синя китка и проблемните плевели, бутрак и паламида. От тази година технологията е надградена и с фунгицида Амистар®Голд за контрол на основните болести по слънчогледа – Фома, Фомопсис и Склеротинийно гниене по питата. Амистар®Голд е системен фунгицид с предпазно и лечебно действие. Съдържа две активни вещества с различен механизъм на действие, което е предпоставка за отлично действие и за избягване на кръстосана резистентност. Притежава биостимулиращ ефект, който позволява на растението да се справя по-добре в условята на стрес.

Посрещнатата с интерес през 2016 година от производителите на слънчоглед програма „Предимство“ на Синджента продължава и през 2017 година.Програмата дава възможност за по-висока печалба на декар в сравнение с линоловите слънчогледи, дължаща се на гарантирана изкупна цена на пазарни нива и фиксирана премия над пазарната цена.
Като допълнение земеделските производители имат повече сигурност, идваща от дългосрочното споразумение за изкупуване, осигурено от партньорите на Синджента, и гаранцията за 82% олеинова киселина.

 

 

ЧЕРОКИ: httpss://www.syngenta.bg/bg/product/crop-protection/fungicid/cheroki

Промоции: httpss://www.syngenta.bg/bg/promocii-2017

Слънчоглед хибриди: httpss://www.syngenta.bg/bg/hibridi-sl%D0%B0nchogled

Високоолеинови хибриди: httpss://www.syngenta.bg/bg/visokooleinovi-hibridi

 

Вашият коментар