петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Трети ден на фермерските протести (Обзор)

Недоволството на някои производители расте, но не губят надежди за успех в преговорите

 

Протестите на земеделските фермери продължават трети ден, като с тежка земеделска техника отново са блокирани възлови пътища в страната. С трактори беше блокиран изходът към автомагистрала „Тракия“ , което доведе до образуване на тапи от двете страни.

„След вчерашната среща в Министерски съвет излязохме неудовлетворени от това, което правителството предлага. След като информирахме нашите членове, напрежението се покачи допълнително“, заяви Радослав Христов, председател на Тракийското дружество на зърнопроизводителите цитиран от БТА.

По-рано земеделците за трети ден блокираха с тежка техника движението по главния път Стара Загора – Димитровград.

Зърнопроизводители от Перник и региона изкараха селскостопанска техника и блокираха няколко пътни артерии. За кратко бе затворен за движение пътния възел „Даскалово“. Блокади имаше още на главния път София – Кюстендил, в района на Радомир, и на републиканския път от Трън за Перник в района на с. Бабица, община Брезник.

Блокади имаше и на граничните пунктове с Румъния при Видин и Русе. При „Дунав мост“ край Русе производителите запалиха бали със слама. Бали със слама запалиха и протестиращи производители край Хасково. Те блокираха възела на който се пресичат пътищата от Русе за Маказа и Пловдив-Свиленград.

„Разделете отпуснатите субсидии на декар и ще видите колко се получават – по 2-3 лева. С 2- 3 лева или с 20 или 30 лева може ли нещо да направим, попита Янко Запрянов.

Трети ден земеделски производители от област Разград блокираха пътя Разград – Русе в участъка до село Гецово. Земеделски производители от Благоевградско протестираха с кратки блокади на международен път Е79 край Кресна.

Пред медиите лидерът на „Ред, законност и справедливост“ и участник в протеста Яне Янев каза, че животновъди и представители на зеленчукопроизводството са постигнали пълен консенсус по отношение на исканията си и добави, че те ще бъдат отправени в писмен вид до края на деня до компетентните институции. Представителите нямат разминавания и е много важно да отбележа, че фермерите от пиринския край имат специфични искания. Те са конкретни и отразяват спецификата на производство в района, каза Янев. Едно от исканията им е свързано с пашуването на животните в парковете „Пирин“ и „Рила“. Това касае само региона, обясни Янев.

Велин Георгиев от Националната асоциация на оранжерийните производители каза, че големите проблеми на оранжерийните производители са скъпата енергия и скъпите торове. Сред исканията, които Георгиев посочи, е на етикетите на вносните продукти, включително и от държави от Европейския съюз, да бъде посочено от кой производител идва.

В знак на протест производители блокираха важни пътища в Плевенско. Тежка техника беше разположена на две точки по главния път София – Русе при разклона за Славяново и Пордим и при пазара на Горни Дъбник, при село Брестовец на пътя Плевен – Ловеч, както и при Никопол и Кнежа.

Продължаваме да държим на нашите искания. До момента ситуацията остава непроменена от вчера“, каза за БТА Кунчо Кънчев, земеделски производител от Плевенско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите.