петък, декември 4, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Учени откриха как да създават сортове картофи, устойчиви на засушаване

Откритието може да допринесе за увеличаване на добивите в условията на климатичните промени

Икономически най-опасните паразитни вредители по картофите са картофените цистообразуващи нематодиИкономически най-опасните паразитни вредители по картофите са картофените цистообразуващи нематоди
601Четения

Учени от университета Фридрих-Алберт в германския град  Ерланген  откриха как да се създават сортове картофи, устойчиви на засушаване, информира agrarheute.com. Причина за неустойчивостта на сега съществуващите сортове картофи към засушаване и високи температури се оказа т.нар. „малка РНК” която блокира образуването на клубени. Изключвайки я учените  успели да създадат растения, устойчиви на високи температури.

С оглед измененията на климата този принос може да се окаже  много важен за повишаване на добивите от картофи в бъдеще. Както е извесно засушаването през миналата година доведе до сериозни щети за картофопроизводителите в Германия.

Картофите се явяват една от основните храни в света, а високите температури се отразяват на добивите. Идеалната температура за образуване на клубените според науката е максимум около 21 градуса дневна и 18 градуса нощна температура. При тези температури и нормална продължителност на деня, листата на картофите могат да произведат достатъчно количества белтъци, които са в основата на грудките, така че да устоят на по-студеното време. При по-високи от тези температури, растенията  „превключват” на друга програма на развитие, при която натрупват повече зелена маса и почти никакви клубени. Така образуваните клубени са лишени от достатъчно сила за да оцелеят при недостига на белтъци. Изключвайки т.нар. „малка РНК” отговаряща за образуването на клубени, тя остава неактивна при ниски температури. В лабораторни условия учените установили че при температурни нива от 29 градуса през деня и 27 градуса през нощта развитието на клубени не спира.  Следващата стъпка е учените да повторят експеримента с растения в полеви условия.