събота, юли 11, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Удължават груповия лов на дива свиня до 16 февруари

Ловуването през февруари на този вид дивеч предизвиква противоречиви реакции сред ловната общност поради факта, че вече е напреднала бременността на женските екземпляри в репродуктивна възраст

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подписа нова заповед, с която удължава срока до 16 февруари. Такива правомощия ѝ дават последните промени в ЗЛОД, се казва в мотивите на заповедта.Документът е с дата 23. 01.2020г.

Ловуването през февруари на този вид дивеч предизвиква противоречиви реакции сред ловната общност поради факта, че вече е напреднала бременността на женските екземпляри в репродуктивна възраст.

От една страна, още от началото на кризата с АЧС българските ловци оказват пълно съдействие на държавата по регулиране на популацията на дивата свиня и ще продължат да го правят. От друга страна, мнозина от тях не са склонни да отстрелват бременни животни. В тази връзка призоваваме колегите, които решат да се включат в излети през февруари, да се придържат към ловната етика и дългогодишните ловни традиции, и да не стрелят, ако не са сигурни, че животното срещу тях е глиган или приплод.

Виктор Павлов