неделя, януари 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Как в Германия събират бизнес, наука и индустрия в едно

Учени, представители на бизнеса, браншови организации и медии участват в специализирания проект „Хоризонти“

745Четения

В търсене на новите пътища за трансформация на земеделието, и ролята не само на основните актьори в тази трансформация, на 20 януари 2020 година в Берлин се проведе петото поредно издание на конференцията Farn&Food 4.0, който събра на едно място над 500 участници-фермери, представители на науката и ИТ индустрията и инженери. Форумът беше и пример за това, как открито трябва и може да си сътрудничат различните страни в този процес. Един от участниците бе и Германската академия на техническите науки, в която членуват водещи учени от всички видове индустрии във федералната република , които представиха последния си доклад, посветен на блокчейн технологиите. Интересното е, че два пъти годишно учените публикуват научни доклади в рамките на проект „Хоризонти“ (Horizonte) по най-актуалните теми, обсъждани в обществото като мобилност, устойчиво земеделие и други, написани на език, достъпен за по-широк кръг от обществото, но без да се излиза от принципите на една научна публикация.

Имаме богат спектър отнад 40 теми, от които да избираме. Редовно провеждаме едно проучване сред нашите членове, по кои от тези теми искат да се подготви научна публикация. Освен от членовете на академията, тези теми се определят и оценяват и от специален експертен съвет към проект „Хоризонти“, в който влизат и представители на браншови други неправителствени организации и представители на медиите“, казва Керстин Пробирен от маркетинг отдела на академията. Именно ролята на представителите на медиите според нея е важна, за да се оцени, как подобни теми биха се приели от по-широка публика. Основавайки се на оценките от една страна на учените, от друга на членовете на този съвет, се решава по кои конкретни теми да се създадат доклади, решението за което се взема от президиума на академията. Следващият доклад например ще е посветен на изкуствения интелект. През 2018 година учените подготвиха и специален доклад посветен на устойчивото земеделие, в който се потърсиха отговори на въпроси, като това как трябва да изглежда устойчивото земеделие на бъдещето и какви основни условия трябва да изпълни за целта. Повече за този доклад и дискусиите около него може да разберете във видеото.

Публикациите подготвяни по проект „Хоризонти“ биват представяни както на специализирани научни срещи, така и по време на срещи с различни политически и обществени организации и повечето големи изложения, организирани в Германия.