събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Украинското зърно тръгна

Украйна направи първата си доставка на зърно след нахлуването на Русия, отбелязвайки малка, но решаваща първа стъпка към отключване на милионите тонове зърно, натрупващи се в страната, и увеличаване на глобалните доставки на храна, предава Bloomberg.

Razoni, товарен кораб под флага на Сиера Леоне с карго от 26 527 тона царевица, замина за Ливан в понеделник сутринта, според ООН, която заедно с Турция помогна за посредничеството в сделката за рестартиране на износа. Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков потвърди заминаването и каза, че има 16 други кораба в по-голямата област на Одеса, които чакат своя ред да отплават.

Украйна е един от най-големите доставчици на пшеница, царевица и растително масло и загубата на износ през нейните черноморски пристанища разтърси световната търговия с храни и повиши заплахата от глобална хранителна криза. Razoni представлява важно постижение в рамките на споразумението от 22 юли за създаване на безопасни коридори за корабоплаване през три от пристанищата на Украйна, въпреки че не е ясно колко бързо може да се увеличи износът.

Десетки кораби са блокирани в пристанищата, разпръснати по Черно море, и се очаква да започнат да се изнасят на „кервани“, ако всичко върви добре. Собствениците на корабите обаче ще трябва да осигурят застраховка за товарите и плавателните съдове, както и да намерят достатъчно екипаж, който да ги плава. Руска атака срещу морското пристанище на Одеса с крилати ракети часове след подписването на сделката също повдигна въпроси относно нейния ангажимент към споразумението.

„Гарантирането, че съществуващите зърнени храни и хранителни продукти могат да се изнасят на световните пазари, е изключително важна хуманитарна цел“, каза в изявление говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. „Генералният секретар се надява, че това ще бъде първият от много търговски кораби, движещи се в съответствие с инициативата.“

Световната продоволствена програма също планира да закупи, натовари и изпрати 30 000 тона пшеница от Украйна с кораб, нает от ООН, като повече подробности се очакват в следващите дни, каза ООН.

Украйна очаква да достигне пълен пропускателен капацитет за транспортиране на селскостопански стоки до седмици, пише Кубраков.

Razoni се очаква да пристигне в Истанбул във вторник, според Министерството на отбраната на Турция. Споразумението предвижда проверки в съвместен координационен център в Истанбул с представители и на трите страни.

 

Снимка: Bloomberg

Виктор Павлов