неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

В 47% от германските ферми се обмисля въвеждане на AI според проучване

С най-голям потенциал са технологиите базирани на AI даващи климатични и метеорологични прогнози и тези, облекчаващи административната тежест

 

Дигиталните приложения с изкуствен интелект за ниви и животновъдни стопанства стават все по-популярни в селскостопанския сектор на Германия, сочат данни от индустрията, пише БТА, позовавайки се на ДПА.

Според проучване на дигиталната асоциация „Битком“ (Bitkom) и Германското земеделско дружество (DLG), почти половината от фермите (47 процента) в момента разглеждат възможни приложения на изкуствен интелект.

Според него малко под една от 10 ферми (9 процента) вече използва изкуствен интелект.

Най-големият потенциал за трансформативната технология в селскостопанския сектор включва климатични и метеорологични прогнози, но също така планиране на реколтата и производството и прогнози за добива. Интерес представляват и решения за ежедневна административна работа.

Селското стопанство е един от пионерите на изкуствения интелект, казва изпълнителният директор на „Битком“ Бернхард Роледер. По думите на вицепрезидента на Германското земеделско дружество Тил Майнел използването му става все по-необходимо поради натоварването на мениджърите на ферми.

Според проучването селскостопанската техника с GPS сателитен контрол и сложни системи за планиране на моделите на отглеждане вече са широко използвани. Популярни са и приложения за по-прецизно използване на торове и пестициди.

В проучването, проведено през февруари и март, са били анкетирани 500 ферми с най-малко 20 хектара в Западна Германия и 100 хектара в Източна Германия.