неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

В отговор на нарастващия интерес на производители, учени разработиха технологична инструкция за отглеждането на пак чой

Растението е с богато съдържание на каротеноиди аскорбинова киселина и глюкозинолати

 

В отговор на нарастващия интерес на производители и потребители, учеите от ИЗК „Марица“ азработиха технологична инструкция за отглеждането на растението пак чой (Brasica rapa var. Chinensis), съобщават от ССА.

Ръководството е предназначено за малки производители на листни зеленчуци в оранжерийни условия. Пак чой произхожда от Китай, Япония и Корея и е много популярна и предпочитана листна зеленчукова култура. Той е най-важният листен зеленчук, съставляващ от 30% до 40% от продукцията на зеленчукови култури в Китай, както е и най-популярната култура в Корея. Растението съдържа значителни количества каротеноиди (особено лутеин и зеаксантин), аскорбинова киселина, глюкозинолати, калций, желязо и цинк, витамини B и C и флавоноиди, които имат антимикробен ефект.

Културата е непретенциозна към почвата. Развива се добре на леки почви, богати на органично вещество. За предпочитане е песъчлива или лека глинеста почва, с киселинност от 5,5 до 6,5 pH. Добри предшественици са бобови култури, картофи, домати, пипер. Най-добрият предшественик са краставиците. Да се избягва отглеждане след зелеви култури, а след себе си да идва поне след 3-4 години. Подготовката на почвата започва след прибиране на предшественика. Извършва се изораване на дълбочина 20-25 см с последващо фрезоване един или два пъти, за да се приведе почвата в добро градинско състояние. Почвата не се профилира, като културата се отглежда на равна повърхност. Препоръчително е да се използва предварително отгледан разсад. Не се препоръчва сеитба през лятото, през месеците юни, юли и август. При удължаване на деня растенията започват да формират цветоносно стъбло и не се образува стопански използваема част. За късно производство на пак чой е препоръчително сеитбата да се извършва в началото на месец септември и 15 дни по-късно. Растенията на пак чой се отглеждат на равна повърхност в неотоплаема стоманено-стъклена оранжерия при две схеми.

В зависимост от сорта растенията достигат на височина 13-30 см, а някои се берат при 8 см височина и се продават като бейби пак чой. Културата е едногодишна. Растенията могат да се окултуряват на различни етапи от развитието си от млади растения до достигнали стопанска зрялост, лист по лист за непрекъсната реколта или цялото растение наведнъж. Ако се извършва беритба по листа се започва от външните и най-големи листа. Дългите летни дни с повече от 10 часа светлина и ниските температури могат да предизвикат бутонизация и цъфтеж на растенията. Оптимална температура за развитие на културата е в диапазона от 16°C до 24°C.

Пак чой е културата, която относително слабо се напада от болести и неприятели в оранжерийни условия. При висока влажност на почвата и лошо проветряване в посева може да се появи сечене по разсада, причинено от гъбни патогени (Pythium ultimum, Pythium aphanidermatum, Rhizoctonia solani, Phytophthora nicotiane, Phytophthora cryptogea, Sclerotinia sclerotiorum), мана (Peronospora parasitica) и черни листни петна (Alternaria brassicae). Източници на заразата са заразените семена, почвата и растителните остатъци. Сеитбата на здрави и обеззаразени семена в чиста от патогените почва и регулирането на почвената влага до 75-90%от ППВ са основните мерки за борба с болестите по пак чой. При доказана инфекция от мана и черни листни петна са ефикасни фунгицидни обработки с действащо вещество азоксистробин. Още за отглеждането на пак чой можете да научите от екипа на Институт по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив.