вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Въпреки обещаните помощи, пчеларите излизат на протест

Браншът масово се оплаква от по-слаби добiви

Пчеларите ще получат финансирането след приключване на проверкитеПчеларите ще получат финансирането след приключване на проверките

В понеделник от 13 часа пред сградата на аграрното ведомство ще се проведе национален протест на пчеларите, информира БНР. Недоволството на бранша е свързано с помощите за сектора. „Проблемите в сектора са много и отдавна. Тази година пчелите не могат да се възпроизвеждат така, както преди 10 години. Разходите нарастват, а добивите намаляват“, коментира за БНР пчеларят Георги  Куров от село Близнаци.

Представители на пчеларски организации и сдружения потвърждават, че протестът няма да бъде отменен, въпреки че от Държавния фонд „Земеделие“ обявиха, че на 17 декември стопаните могат да кандидатстват за държавна помощ de minimis. Бюджетът е 3 500 000 лева, а размерът за подпомагане на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления. „Очаквам близо 700 000 регистрирани пчелни семейства да кандидатстват за помощта“, добави той. По думите му, масово стопаните се оплакват, че имат с около 50% по-ниски добиви.