вторник, януари 26, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Във Франция отчитат засилен интерес към пазара на хоби- лозя

Заможни купувачи все повече се насочват към тази пазарна ниш

60 стотинки за килограм60 стотинки за килограм
246Четения

Пазарът на така наречените хоби-лозя във Франция бележи все по-голям ръст, съобщава специализираният портал Decanter.com. Този вид лозя се радва на популярност особено сред по-заможни представители на средната класа, които искат да се изживеят като винопроизводители. Напоследък все повече предприемачи от Кан и Бордо се ориентират към купуването на подобен вид лозя. Позовавайки се на водеща регионална компания за недвижими имоти, от специализирания портал твърдят, че все повече собственици на лозя ги обновяват за да ги продадат на заможни клиенти за по няколко милиона евро. „Хоби-лозята винаги са се търсели, но сега забелязваме освен търсене и голямо предлагане“, казва Мишел Байнес. Подобно развитие на пазара по думите му може да промени един цял сегмент от винарската индустрия.

Минималният размер на едно хоби-лозе в региона е от около 3 хектара, като сред потенциалните купувачи на подобни лозя са страстни любители на виното, които търсят да намерят масиви с качествен тероар. Интересното е, че подобни купувачи не се интересуват според него от това, дали закупеният имот е достатъчно рентабилен или не. „Като цяло това са хора, които имат много пари, които искат да направят чудесно вино , задоволявайки собствения си вкус“, добавя експертът по недвижими имоти.

Към момента например хоби лозе със площ от 7 хектара е обявено за продан на цена малко под 1,38 млн. евро. То включва и около 3,7 хектара засадени с „Мерло“ и Кабрне Совиньон “. Друго лозе с по-голямо шато пък се продава за 3,2 млн. евро, но в информацията за него се отбелязва, че възможностите за винопроизводство са ограничени. Според експерта клиентите купуват най-често лозя на стойност около 1,5 млн. евро, които се нуждаят от реновиране. В Бордо обаче се отбелязва значително вариране на цените на лозята, като 1 хектар в различните части на Бордо през миналата година е струвал между 1,9 и 2,3 млн. евро, като на места в Бордо (Cadillac Côtes de Bordeaux) цените са достигали до 16 хил. евро за хектар.