неделя, януари 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Великобритания може да остане без козе мляко

Местните млекопроизводители недоволни от антикризисните мерки на правителството

Препоръчва се извършване на клинични прегледи през две седмици на овцете и козитеПрепоръчва се извършване на клинични прегледи през две седмици на овцете и козите
117Четения

Кралската козевъдна асоциация е поискала с писмо от британското правителство отпускането на специална помощ на всички млекопроизводители, чийто бизнес е пострадал от кризата с коронавируса, а не само на говедовъдите. Това информира The Gairy News.

След въвеждане на карантината и ограниченията, целият сектор на производителите на млечни и месни продукти кози и овце се намира в колапс, твърдят от браншовата организация. Голяма част от фермерите са доставяли продукцията си на ресторанти, заведения и фермерски пазари, които бяха затворени след началото на кризата с коронавируса.

Друг аргумент за поисканата поддръжка е, че в този вид производство на мляко за разлика от кравето липсва толкова дълъг срок на трайност и гъвкавост на цените, и това намалява възможностите на производителите да устоят на сътресенията на пазара. В резултат на това произведеното мляко се изхвърля, а поголовието от животни се съкращава. „За разлика от сектора на едрия рогат добитък, отглеждането на дребни преживни животни се отличава със своята специфичност“, заяви заместник председателят на кралската асоциация Ди Уелдж. „Във Великобритания няма спот цени (т.е. фиксирани цени бел. ред.) на този вид мляко, ето защо е много важно да се управляват обемите на производство за да се запази стабилността на пазара. Другият вариант е да се изхвърля готовата продукция“, добави тя.

Негативно влияние върху сектора оказва и промяната на потребителските нагласи във връзка с кризата, защото повечето клиенти вече се отказват от по-скъпите премиум продукти от козе мляко, предпочитайки продуктите от краве мляко. Уелдж не изключва тази тенденция да продължи и в бъдеще, което ще забави възстановяването на пазара.

След началото на кризата се наблюдава и спад в цената на трупното козе месо, което преди налагане на ограничителните мерки се е продавало на премиум ресторантите за по 150-180 британски лири, сега цената е паднала под себестойността на произведената продукция от 60 британски лири.

Данните за производството на козе мляко на Острова показват, че в момента 14% или 8 хил. литра от седмичното производство биват изхвърляни, като производството спада с 20 хил. литра месечно заради бързото съкращение на поголовието от кози. „Надяваме се на незабавна финансова подкрепа от страна на правителството, и до септември да успеем да се избегне прекратяване на работата на фермерите“, добави още тя, изразявайки разочарованието, си, че козевъдите са били изключени от общата финансова подкрепа за млечния сектор.