вторник, юли 14, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Вергиния Кръстева: България няма да приеме намаляване на обвързаната подкрепа

Тя изтъкна важността на инструмента за финансиране на сектори и производства, които имат голяма необходимост от тази подкрепа

929Четения

Днес бе открита VI-та научно-приложна международна конференция на тема „Европейското земеделие и новата ОСП 2021-2027: предизвикателства и възможности“. На събитието заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева заяви,че България не може да приеме предложеното от ЕК намаление в размера на финансирането за обвързана подкрепа. Тъй като то би намалило подпомагането за секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, които в настоящия период са обект на такова подпомагане.
“За нас оптималните нива на обвързана подкрепа са 18% + 2% за протеинови култури, особено ако не се намери начин за запазване на преходната национална помощ, посочи зам.-министърът.

Тя е категорична по отношение бъдещето на Общностната политика в областта на земеделието. По думите й България настоява за приемливо решение по отношение схемите за преходна национална помощ.

“Държавите членки трябва да разполагат с достатъчно свобода, за да вземат решения относно разработване на ефективни мерки”, заяви Кръстева.

Виктор Павлов