петък, септември 18, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Грудев: Санкции по СЕПП грозят производители с над 50% разминаване в декларирани и реално използвани площи за зеленчукопроизводство

Полските домати са една от културите с най-много фалшиво декларирани площи

1.65ХилядиЧетения

„Освен че няма да получат обвързана подкрепа, земеделските производители декларирали фалшиви площи за производство на зеленчуци могат да бъдат наказани и със санкции по СЕПП”, каза пред представители на медиите по време на форум в Разлог днес изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Васил Грудев. Както е известно през тази година са извършени проверки на 50% от заявените площи за обвързана подкрепа, като са установени  над 11 хил. декара, върху които не е имало засаден нито един домат или краставица.  „мисля че проверихме един широк обхват от бенефициенти. Те няма да получат подпомагане, с което искаме отново да заявим, че приемаме като кауза запазването на обвързаната подкрепа, и няма да има компромис с разходването на средствата”, добави още Грудев. През следващата година ще бъдат заявени също 50% от площите, които ще бъдат декларирани.  Най-много фалшиво заявени за подпомагане площи са били за производството на полски домати, краставици и лук. Васил Грудев  очаква през следващата година фалшиво декларираните площи да намалеят наполовина. Регионите с най-много фалшиво декларирани площи със зеленчуци са Хасково,Пловдив, Пазарджик и Плевен.

Малко над 12%  е усвояемостта на  бюджета по ЛИДЕР

„Към момента в рамките на последните три месеца стартирахме работата по одобрение на процедурите по ЛИДЕР  , като вече имаме 35 одобрени от 147 като до края на годината всички ще бъдат финализирани”, каза още Васил Грудев. Той призна за сериозни забавяния по отношение на процедурите, финансиращи самата административна структура на местните инициативни групи. За да се предотврати ново боксуване на дейността им и забавяне на проектите от фонд „Земеделие” са увеличили административния капацитет с около 50 експерти, които работят само по подхода ЛИДЕР. Реално до момента по думите му са изплатени 23 млн. евро за проекти по ЛИДЕР от общ бюджет от 180 млн. евро, което прави 12,7%.. През настоящия програмен период проекти на  35 местни инициативни групи са с многофондово финансиране.

Представители на местните инициативни групи се оплакаха за сериозни забавяния на одобряването на проектите за земеделски и неземеделски дейности от ПРСР от по пет и повече месеца, въпреки че местният бизнес в регионите проявява сериозен интерес за реализиране на подобни проекти през подхода ЛИДЕР и чрез съдействие на местните инициативни групи , включително и такива за инвестиции в закупуване на прикачен инвентар и друга земеделска техника/ Най-големите проблеми пред възможността за реализиране на подобни проекти е липсата на начален капитал, като някои от представителите  на местните инициативни групи посочиха, че трябва да се задълбочи сътрудничеството  с общините по места, както и да се даде възможност за авансови плащания по проектите.

 

NivaBG.com