събота, септември 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Войчеховски: Земеделието има нужда от по-голяма диверсификация

Кризат с коронавируса показ колко зависимо е европейското земеделие

580Четения

Кризата с коронавируса показа, колко зависимо е европейското земеделие от дейности като транспорта например, и в този смисъл то трябва да се диверсифицира, заяви в отговор на журналистически въпрос еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски. Според него това е и една от целите на дългосрочната стратегия „От фермата до масата“. Що се отнася до площите за биоземеделие, Войчеховски каза, че всяка отделна страна сама ще решава с какъв процент площи за биоземеделие ще допринася за постигане на общата цел от 25% обем на обработваемите площи, и това се дължи на това, че стопанствата са различни по размери в отделните страни, и използването в по-голяма или по-малка степен на пестициди.

Войчеховски добави, че отсъствието му по време на представянето на стратегиите за биодиверсификацията и „От полето до масата“ не означава подценяване на тези стратегически документи от негова страна, защото те са били представени от основите еврокомисари, отговарящи за зелената сделка и околната среда.

Януш Войчеховски взе участие в специално организиран от AG Press.eu уебинар, в който беше представен и анализ за връзката между ОСП иЗелената сделка. На експерите бяха поставени и редица въпроси, свързани с редукцията на пестицидите и ани употребат на антибиотични вещества и емплементацията на новата ОСП вЗелената сделка.