четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Зарзаватът скочи до тавана, шопската салата стана златна

Най-голямо е поскъпването при краставиците

Предвижда се в страната ни да бъде прилагана само изтегляне от пазараПредвижда се в страната ни да бъде прилагана само изтегляне от пазара

Любимата на чуждите туристи у нас шопска салата поскъпва. Това е поредният удар по родния туризъм, след като само за седмица цените на основните й съставки – домати, краставици и дори сиренето с растителни мазнини, което основно се слага в салатата в ресторантите у нас, са се повишили, пише „Труд“.

Най-голямо е поскъпването при краставиците – цената на вносните се е вдигнала с 9,1% и се продават по борсите по 1,80 лв. за кг, а на оранжерийните – с 10,2 на сто и на едро стигат до 2,40 лв. за килограм. При доматите увеличение има на стоката от парници с 4 на сто само за седмица, като на тържищата килограм от тях вече струва над 3 лева. С 2 на сто е поскъпнало сиренето с растителни мазнини, което се продава по 3,60 лева килограм. Заради далеч по-ниската си цена именно него използват в салатите и пиците в заведенията. Цената на истинското сирене – от краве мляко намалява, но дори и така не пада на борсите под 6,80 лв. за килограм.

Продължава да се вдига и цената на олиото, като литър вече се продава по 3,14 лева и то на едро, а в магазините на дребно гони 4 лева.

Повече от началото на април плащаме и за фасул, и брашно, като цените им са се увеличили съответно с 2 и 4 на сто за седмица.

 

Виктор Павлов