събота, февруари 27, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Застудяването през февруари е повлияло само на определени места върху развитието на посевите

Експертите на MARS очакват леки щети от измръзвания на посевите в Турция и някои части на Южна и Югоизточна Европа

27Четения

Застудяването през февруари е имало ограничено влияние върху развитието на посевите в Европа, пишат експертите от Европейската служба за мониторинг на аграрните култури в актуалния си доклад. От средата на януари Старият континент е бил обхванат от три последователни вълни на застудяване. Първата е обхванала основно Великобритания и югозападните части на континента. Втората вълна, която премина около 18 февруари обхвана Полша и балтийските страни. Третата вълна между 7 и 15 февруари е обхванало значително повече части на континента- от Северна Европа, през Полша Германия и Бенелюкс до Франция. Само за ден студената вълна е достигнала и Югоизточна Европа и Турция.

В няколко региона минималните температури, достигнати по време на третото застудяване, са сред най-ниските през последните 50 години. Експертите обаче отчитат ограничени щети върху посевите, по-голяма част от които са били защитени от снежна покривка през най-студените дни. Те очакват студеното време да е нанесло локални щети върху посевите в части на Германия, Унгария, Югоизточна Европа и Турция, в райони без снежна покривка и с относително слаба толерантност на посевите към измръзвания поради преобладавалите по-топли условия преди периода на застудяване.

От MARS отчитат, че в разглеждания период големи части на Европа средните температури са били с до 2 градус над средните. Валежите в разглеждания период са били над средните, като най-големи аномалии са били наблюдавани в части на Италия, балканските страни включително и у нас. Дъждове, за които вече е било съобщено в доклада на експертите от януари.

Отчита се, че от началото на годината в Европа е имало доста големи температурни вариации а периодът е бил значително по-топъл от нормалното в части на югоизточна и южна Европа, както и в Турция, докато в части на Северна и Централна Европа, климатичните условия са били по-студени от нормалното. В някои региони на Германия при втората студена вълна температурите са паднали под -20 градуса, а в централните части на континента до под -15 градуса. Като последица от студените вълни, симулациите изготвени от експертите показват леки щети от измръзвания на посевите в южните и югоизточни части на Европа и Турция. . Възможно е подобни щети поради липсата на устойчивост на измръзвания на посевите да има също и в някои части на Франция и Германия.

По отношение натрупването на устойчивост на посевите срещу измръзвания, симулациите на експертите показват, че в големи части на континента те са във фаза на пълно или почти пълно втвърдяване.

В по-голямата част от Европа се очакват по-топли от обичайните условия, особено във Франция и Германия, страните от Бенелюкс и южните части на Скандинавието, където се очакват ежедневни температури с между 4 и 8 градуса над нормата с дневни температури между 16 и 20 градуса. По-студено време се очаква за някои части на Финландия, европейските части на Русия и Турция.

Дългосрочната прогноза на експертите на MARS за периода от март до май показват, че времето ще остане по-топло от нормалното в големи части на континента